Търсене
Вход потребителиНАЧАЛО

Първият тур на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и гласуването за национален референдум протекоха спокойно и при добра организация на територията на област Ямбол. Без затруднения премина отчитането на изборните протоколи, организирано от Областна администрация Ямбол в зала Диана в Ямбол. От общия брой избиратели в областта 68 552 участваха в гласуването за президент и вицепрезидент. За пръв път в 14 секции в областта се гласува машинно. Въпреки известното забавяне на преброяването на бюлетините в СИК работата на РИК приключи в ранните сутришни часове на 7 ноември.

Предстои подготовка и техническа организация на балотажа за президент и вицепрезидент на републиката на 13 ноември.

 

Изборният ден в област Ямбол стартира. Всички 236 секции са открити към 7.00 часа. В няколко от секциите в общините "Тунджа", "Болярово и Стралджа има неявили се членове, които политическите партии сменят.

Общият брой избиратели в област Ямбол за избора на президент и вицепрезидент на републиката е 115 821, броят на избирателите за националния референдум в областта е 115 787.

Изборният ден започва в 7.00 часа до 20.00 часа.

 

На 6 ноември 2016г. /неделя/ се провеждат избори за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум. Във връзка с това е приет Оперативен план за организацията на работата в деня на изборите.

Областна администрация Ямбол подпомага технически цялостната работа по организиране и провеждане на изборите. За по-добрата организация на работата в изборната нощ и удобство на членовете на избирателните комисии, предаването на протоколите ще става в зала „Диана“ в град Ямбол. Областна администрация организира процеса така, че работата на комисиите, които предават и приемат протоколите да е в добра организация и ред. В залата има организирани работни места за членовете на РИК, места за изчакване и работни места за Информационно обслужване, които обработват резултатите от гласуването. Органите на полицията осъществяват контрол в транспортирането на протоколите и в охраната на залата. Има създадена цялостна организация и на движението около залата.

Гласуването в изборния ден започва в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа. Краят на изборния ден се обявява от ЦИК. В област Ямбол се провежда и машинно гласуване в 14 секции – 11 в Ямбол и 3 в Стралджа.

В изборния ден в сградата на Областна администрация Ямбол ще има дежурства на служители на администрацията, които ще подпомагат технически процеса.

Информация за хода на изборния ден ще бъде предоставяна на медиите регулярно от председателя на РИК, на място в организирания за това Информационен център във фоайето на Областна администрация Ямбол в следните часове: 8.30 часа; 10.45 часа; 13.45 часа; 17.30 часа. Информация след 20.30 часа за края на изборния ден - на посочен електронен адрес от медиите.

При стартиране процеса на обработване на протоколи междинни числови данни от въведените до момента данни на СИК се публикуват на всеки час на страницата на РИК по секции и населени места. Тази информация се публикува и на страницата на ЦИК.

Последна промяна (Петък, 04 Ноември 2016 10:55)

 

На 1 ноември честваме Деня на народните будители– празник на всички ученици, учители, студенти, университетски преподаватели, книжовници, читалищни работници, учени и журналисти.

Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов участва в честванията организирани от община Ямбол. Ученици, учители, общественици, граждани отдадоха почит пред просветителите пред барелефа на Ради Колесов. Пожелания за здраве, вяра и дръзновение отправи областния управител към всички съвременни будители и просветители.

Празникът е честван за пръв път в Пловдив през 1909 г. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на група интелектуалци, сред които Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, проф. Беньо Цонев, Иван Вазов, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. В Деня на народните будители почитаме делото на всички просветители, възрожденци и борци за духовна независимост на България. Официалното включване в празничния календар на страната става през 1922 г. През 1945 г. честването на деня е отменено от комунистическия режим. Традицията е възобновена през 1992 г. по идея на проф. Петър Константинов. Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.

Последна промяна (Вторник, 01 Ноември 2016 10:54)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Анкета
Доколко сте запознати с ролята и функциите на областния управител?
 
Кой e тук?
В момента има 129 посетителя в сайта