Търсене
Вход потребителиНАЧАЛО

Мерки за недопускане заболяването „птичи грип” на територията на Област Ямбол набеляза Областната епизоотична комисия на проведеното заседание в Областна администрация.  Комисията се събра във връзка с констатирано огнище на заболяването високопатогенна Инфлуенца по птиците и Нюкясълска болест в областите Хасково и Добрич.

В комисията, под председателството на заместник областния управител Волен Дичев,  участие взеха представители на ОДБХ, ОД на МВР, РЗИ, орнитолог, представители на ПБЗН, ОД”Земеделие” и др.

Със заповед на директора на Българската агенция за безопасност на храните областните дирекции са в повишена епизоотична готовност.

„Тъй като заболяването е опасно и за хората вземаме спешни и засилени мерки за недопускането му на територията на областта. За това в бърз порядък всяка от петте общини трябва да проведе общински комисии и вземе конкретни мерки“, каза по време на заседанието председателят на областната комисия Волен Дичев.

„Към момента на територията на област Ямбол няма заболели птици от птичи грип“, информира д-р Добромир Димитров.

Постоянен ветеринарно-медицински контрол на птицевъдните обекти, извършване на периодични клинични прегледи и сондажни вирусологични изследвания на домашни птици, недопускане на домашните птици извън дворовете са част от мерките, които комисията набеляза. Областната епизоотична комисия реши да се забрани провеждането на пазари и изложби на птици на територията на областта.

Инфлуенца по домашните птици или т.нар „птичи грип” е силно контагиозно заболяване по животните, придизвикано от вирус. Заболяването преминава в две фази, като втората „високопатогенна инфлуенца” води до близо 100% смъртност на птиците.

Консумацията на птиче месо не предизвиква заболяване инфлуенца, категорични са специалистите.

 

Последна промяна (Понеделник, 30 Октомври 2017 14:43)

 

Областният управител на област Ямбол отправи поздрав към жителите на Болярово и по повод техният празник - 26 октомври Димитровден.

"Днешният ден ми дава възможност да изразя уважението си към ръководството на общината и жителите на Болярово. За да я има и за да е това, което е общината, се дължи преди всичко на вас - гражданите", казва в обръщението си Димитър Иванов.

И още "В нашата всекидневна работа всички търсим отговор на въпроса - какво искат гражданите на нашата област и как да го постигнем. Нашата цел е достоен живот, в развиващи се общини! За да се случи всичко това зависи и от активната позиция на всеки един гражданин на община Болярово.

В днешния празничен ден на всички вас желая много здраве и благоденствие, за да посрещате с увереност предизвикателствата на делника", се казва в поздравлението на областния управител.

 

Последна промяна (Четвъртък, 26 Октомври 2017 08:24)

 

 

На днешното си заседание Областният съвет за намаляване на риска от бедствия обсъди състоянието на доброволните формирования в област Ямбол и участието им в осигуряването на защита при бедствия. Заседанието бе водено от заместник областния управител Волен Дичев. Анализ на състоянието на доброволните формирования в област Ямбол направи гл. инспектор Живко Бянов от Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

„Доброволните формирования за защита при бедствия са ключова промяна в държавната политика за защита при бедствия и преодоляване, овладяване и предотвратяване на последиците от тях, както и за защита на населението. Увеличаването на рисковете доведе до търсенето на нови ефективни начини за преодоляване на бедствията, които да включват и структурите на гражданското общество и органите на местната власт. Държавата прие, че един от начините за това е насърчаване и развитие на по-активно участие на гражданските формирования. Вече сме на етап на формиране, обучение и стартиране работата на доброволните формирования по места. За област Ямбол общините са на различен етап от формиране на доброволните формирования.“, каза в началото на заседанието заместник областния управител.

Броят на доброволните формирования е според стандартите и решението на МС за численост на населението. За четири от общините на областта е задължително да имат доброволни формирования.

Към този момент в областта има изградени 3 доброволни формирования в общините Елхово, Болярово и „Тунджа“. Формированието в община Болярово се състои от 9 доброволци. За тях са получени средства от държавата за екипировка, защитни средства и застраховка. В община Елхово доброволното формирование на този етап също е от 9 доброволци. Предстои обучение на структурата от специалисти от РД ПБЗН. В „Тунджа“ е регистрирано доброволно формирование от 16 души. Обучението на доброволците е приключило. В община Стралджа предстои създаването на такова формирования. Като община с численост до 20 хил. души е задължително да има доброволно формирование. За община Ямбол формирането на доброволно формирование няма задължителен характер и няма сформирано такова.

Анализът сочи, че към момента за областта е налице недоокомплектоване на доброволните формирования с личен състав. Процесът в този смисъл продължава и до края на годината трябва да бъдат сформирани доброволните формирования.

 

Последна промяна (Четвъртък, 19 Октомври 2017 11:41)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Анкета
Доколко сте запознати с ролята и функциите на областния управител?
 
Кой e тук?
В момента има 48 посетителя в сайта