Търсене
Вход потребителиНАЧАЛО

Младите хора на Стралджа и тяхната представа за Европа - „Моята Европа – Силна, Единна, Богата, Мирна, Спокойна, Равна за всички“

Димитър Иванов представи в Стралджа ключовите послания и цели на Българското председателство на Съвета на ЕС и отправи емоционално послание към младите хора

„Моята Европа – Силна, Единна, Богата, Мирна, Спокойна, Равна за всички…“, това е представата за Европа на десетокласника Калоян Йорданов, от СОУ „П. Яворов“ в Стралджа, област Ямбол. И то в голяма степен казва всичко, което бъдещето активно поколение на България мисли и иска от обединена Европа.

В община Стралджа се проведе първата от поредицата инициативи организирани от областен управител на област Ямбол във връзка с отбелязването на 10 годишнината от членството на България в Европейския съюз и промотирането на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.


„Няма нищо по-естествено от това първата среща от поредицата инициативи в област Ямбол, свързани с комуникационната кампания на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС, да започне със среща с младите хора. Те са акцент, основен фокус и посланик на нашите приоритети. Те са бъдещето и надеждата ни за по-добър свят“, подчерта областният управител Димитър Иванов пред ученици от 10, 11 и 12 клас от община Стралджа.


Ключовите послания и цели на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година бяха представени в специална презентация пред ученици и преподаватели, гости от община Стралджа от заместник областния управител Волен Дичев. Участниците в срещата получиха ценна информация относно европейските институции, личностите, които ги ръководят, както и ключовите послания в програмата на ротационното председателство на България в Съвета на ЕС.

През 2017 година отбелязваме 10 години от присъединаването ни към голямото семейство на Европейския съюз. Икономическите и социални ползи и резултати от членството ни са повече от видими. България просперира. И след 10 години в съюза за пръв път ще председателстваме Съвета на ЕС. „Отговорност, с която ще се справи правителството на премиера Бойко Борисов“, убеден е областният управител.


Целта, която българското правителство си поставя в месеците до Председателството, е основните послания да стигнат до възможно най-широк кръг от хора, за да имаме убедеността, че страаната ни върви в правилната посока“, това каза Димитър Иванов по време на информационната срещата.

В тези 6 месеца имаме уникалния шанс да покажем най-голямото ни богатство - младите хора. Тези, за които няма граници, тези които имат вярата, че могат да променят света, тези които знаят, че в съвременния свят няма по-силен и независим човек, от знаещия“, това емоционално послания отправи Димитър Иванов към младите хора от Стралджа и ги призова да продължават да учат, да се развиват, да трупат знания и опит и в Европа, но един ден да се върнат и развиват Стралджа и региона.

Младите хора от своя страна пък отправиха своето послание към Европа и представиха Европа, такава каквото я искат. Кратки есета, послания на тема „Моята Европа“ беше подготвил всеки от участниците в срещата. „Европа, в която се чува българският глас“, написа дванадесетокласника Николай. „Европа е толкова малка, а всъщност е всичко за нас“, това е откровенното мнение на Илиана Великова от 11 клас. Определението на единадесетокласничката Мая Дичева казва всичко: „Моята Европа е твоята Европа. Които и да сме, откъдето и да идваме, мечтаем за едно – за по-добро бъдеще в Европа“.

Младите хора от Стралджа не само определиха по оригинален и запомнящ се начин Европа, но и я „подредиха“ в интерактивна игра. Организаторите на събитието бяха подготвили пъзел с карта на Европа, която младежите подредиха. Тениски с логото на българското председателство, материали свързани с европейската политика към младите хора получиха след срещата младежите.

Първата среща завърши с обща снимка на участниците в инициативата и множество селфита.

Последна промяна (Петък, 13 Октомври 2017 08:31)

 

Областният управител Димитър Иванов: Имаме шанс да насочим вниманието към нашия регион и определим регионалните приоритети

Областният управител ще провежда и координира изпълнението на Комуникационни инициативи на територията на област Ямбол във връзка с десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и обсъждане приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Дейностите са част от Националния план за Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г.

Областните управители от всички 28 области инициират и организират поредица публични събития в своите области, свързани с десетата годишнина от членството на България в ЕС и приоритетите на Българското председателство в Съвета на ЕС. Целта на инициативите е постигане на активен диалог с гражданите по европейските въпроси. Пред областните управители стои задачата да представят още ключовите послания на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

„Областните администрации са основен посредник на идеите и приоритетите на Председателството с акцент върху ролята на България в предстоящите шест месеца на Председателство. „С нашите инициативи искаме да стигнем до по-малките населени места в областта и ги направим съпричастни към това, което очаква страната ни. Искаме да говорим с гражданите за повече сигурност, заетост, устойчив растеж - част от българските приоритети”, сподели Димитър Иванов.

Логото на Българското председателство вече е поставено на видимо място на сградата на Областна администрация Ямбол.

Последна промяна (Четвъртък, 12 Октомври 2017 11:38)

продължава>

 

„Демографската политика е един от основните приоритети, които си постави правителството на Бойко Борисов. Всички отчитахме, че натрупаните проблеми са много важни, но нямахме волята да ги решаваме. Начинът е в по-добрата координация между централната и местната власт“, това заяви зам.министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова на среща в Ямбол за демографските тенденции и проблеми. „Пътят по които вървим е точен“, подчерта г-жа Петрова.

Срещата бе по покана на областния управител Димитър Иванов и е продължение на започнатия диалог в областните комисии по демографските проблеми. Областният управител бе категоричен, че развитието на областта минава през подобряване на демографските показатели. „От това зависят и инвестиции и вътрешно миграционни процеси и качеството на живот“, каза Иванов.

В срещата взеха участие ресорните заместник кметове, социални структури, диндикати, работодатели, НПО.

Участниците в срещата дискутираха проблеми, свързани с начините за подпомагане, трудоустрояване, възможностите за социално предприемачество, повишаването на доходите. Възоснова на всички анализи и предложения ще бъде изработена регионална демографска политика.

Проблемите от първо лице зам.министър Петрова успя да види в област Ямбол, запознавайки се с няколко конкретни примера. Тя заедно със заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов посети един от ромските квартали на града и говори с хората. Община Стралджа е един от добрите примери за конкретни политики спрямо ромското малцинство и конкретни действия за справяне с проблемите, в това чискло справяне с битовата престъпност и ежедневното присъствие в училище на децата от ромски произход. Зам.министър Петрова остана впечатлена и от Дома за стари хора в Ямбол, който също посети.

 

Последна промяна (Петък, 06 Октомври 2017 16:37)

 

66-тата годишнина от създаването на Авиобаза Безмер бе отбелязана на 5 октомври. Гост на тържествения строй бе заместник областният управител на област Ямбол Волен Дичев.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Анкета
Доколко сте запознати с ролята и функциите на областния управител?
 
Кой e тук?
В момента има 65 посетителя в сайта