Търсене
Вход потребителиНАЧАЛО

На днешния голям християнски празник – Успение Богородично бе открита поредната нова и изключително модерна придобивка в град Елхово  – общинска зала „Елхово”, която зала получи името си с решение на общински съвет на провелото се през месец юли редовно заседание.

На тържественото събитие  присъства и Волен Дичев – зам. областен управител на област Ямбол, проф. Стоян Денчев – почетен гражданин на Елхово, общински съветници от ОбС-Елхово и др.

Иконом  Николай Клюнков извърши освещаване на новопостроената Зала Елхово, а в кратко слово кметът на Община Елхово  сподели, че ще бъде радостен в Зала Елхово да се провеждат не само сватбени тържества, но и редица обществени мероприятия.

Залата е оборудвана и обзаведена с най-съвременни технологии и мебели. Дейностите по ремонтиране и реализиране на залата стартираха още през 2016 год.  и са извършени изцяло с общински средства от капиталовата програма. От тогава до днес Зала Елхово претърпя редица промени, които доведоха до днешната и визия.

Залата ще има и представителни функции, а новата и модерна визия ще създаде подходящи условия за провеждането на различни мероприятия и важни лични и административни събития.

 

Област Ямбол е една от областите с най-много язовири и водни обекти на територията си. Освен, че са значителен брой водните обекти на територията на област Ямбол - 419, оказва се са не малко и проблемите по тях, констатирани още в началото на специализираната проверка, извършвана от Областна комисия.

По този повод и с цел синхронизиране на действията на държавните институции при установяване фактическото състояние на сектора се проведе среща на ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор – председателя на агенцията Петър Горновски с областния управител на област Ямбол Димитър Иванов. Целта е да се засили вниманието към очертаващите се проблеми с цел превенция и недопускане на сериозни инциденти, които могат да причинят материални щети и да създадат риск за живота, и здравето на хората.

Към момента в област Ямбол се проверени над 120 държавни и общински язовири, язовирни стени и съоръженията към тях. Проверката включва цялостното обследване на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях.

По време на срещата бе констатирана тревожна тенденция при собствениците на язовири – въпреки проверките и предписанията дадени към момента от ДАМТН, не се предприемат действия по ремонт на съоръженията. Като представители на държавата проверяващите и констатиращи проблеми комисии разчитат на съдействието на органите на МВР, ДАНС и Прокуратурата по установяване на случаи на умишлени деяния по язовирите и язовирните стени на територията на областта.

Председателят на ДАМТН Петър Горновски бе категоричен в процеса по подобряване на общото състояние на язовирите в страната е много важна ролята на областните управители, които са представителите на държавата по места, за да се принудят собствениците да изпълнят разпорежданията за гарантиране на безопасността на хората. 

Последна промяна (Петък, 11 Август 2017 17:00)

 

Лидл България откри своя втори логистичен център в страната, който се намира край село Кабиле. На церемонията по откриването присъства министър-председателят на Република България  Бойко Борисов. Заедно с главния изпълнителен директор на компанията Милена Драгийска г-н Борисов преряза лентата и откри най-големия обект на компанията.

Гост на събитието бе и областният управител на област Ямбол Димитър Иванов, заместник областният управител Волен Дичев, кметовете на Ямбол и „Тунджа“, представители на институции, бизнес партньори…

Преди по-малко от две години бе направена първата копка на логистичния център до село Кабиле край Автомагистрала „Тракия“.  Инвестицията в складовата база е над 80 млн. лева, а с откриването и веригата създава нови 150 работни места в региона.

Центърът е с площ 200 000 кв. метра и се нарежда в топ 10 на най-модерните логистични центрове в Европа.

За да се случи тази инвестиция особено и главно значение изигра АМ“Тракия“. Държавата, заради индустриална зона „Кабиле” и Националния археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле”, направи  специален пътен възел на Автомагистрала „Тракия”, освен край Хаджидимитрово и край Кабиле. Значението на транспортните комуникации бе подчертано от министър-председателя. „Ако я нямаше автомагистрала „Тракия“ нямаше да има тук логистичен център на ЛИДЛ“ подчерта Милена Драгийска.

 

Последна промяна (Петък, 28 Юли 2017 16:22)

 

Методически документ в помощ на областните управители ще подпомага контролната им дейност по отношение на законосъобразността на актовете на общинските съвети като част от мерките за подобряване и оптимизиране на услугите за гражданите и бизнеса. Решението беше взето на работна среща, инициирана от вицепремиера и председател на Съвета за административна реформа Томислав Дончев, с представители на областните администрации, Националното сдружение на общините и Върховната административна прокуратура.На срещата присъства и областният управител на област Ямбол Димитър Иванов.

Методологията, базирана на анализ на прокуратурата за депозираните протести срещу общински наредби и норми, ще бъде изготвена от администрацията на Министерския съвет в продължение на усилията на правителството за намаляване на административната тежест. В допълнение предстои Съветът за административна реформа да одобри модел за стандартизиране и унифициране на предоставяните от областните администрации услуги чрез уеднаквяване на наименования на услуги и документи, на процедури, образци и срокове за извършване на услугите.

Административната реформа е комплексно усилие, което изисква комплексен подход. Задачата ни е голяма и тя не може да бъде изпълнена със сепаративни действия в отделните администрации, заяви Дончев в подкрепа на решението в разговора с областните управители да участват всички въвлечени страни, включително представители на местната власт, прокуратурата и Държавната агенция за електронно управление.

По време на срещата заместник главният прокурор и ръководител на Върховната  административна прокуратура Ася Петрова обяви, че тече анализ на незаконосъобразни решения на местната власт от 2016 г. насам и до момента са депозирани близо 1500 протеста срещу общински наредби и норми. „Съзнаваме необходимостта от взаимодействие в усилията за преустановяване на тези противозаконни практики и сме готови да сътрудничим с областните администрации и органите на местната власт за тяхното преодоляване по предвидения в закона ред“, допълни Петрова.

Участниците в срещата обсъдиха конкретни мерки и предложения от страна на областните администрации за отпадане на услуги, намаляване броя на изисквани документи, съкращаване на срокове и намаляване на такси.  До месец септември нарочна работна група с представители на централната администрация и областните управители ще анализира предложенията и ще подготви условията за тяхното прилагане в действие.

/Информация на Пресслужбата на МС/

 

Последна промяна (Четвъртък, 27 Юли 2017 17:20)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Анкета
Доколко сте запознати с ролята и функциите на областния управител?
 
Кой e тук?
В момента има 73 посетителя в сайта