Търсене
Вход потребителиНАЧАЛО

Поредната информационна среща в област Ямбол по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, организирана от областен управител, по Комуникационната стратегия на Българското правителство се проведе в най-голямото село на територията на област Ямбол – село Зимница, община Стралджа. Целта на срещите е популяризиране на 10-годишното ни членство в ЕС и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС да достигне и до малките населени места.

С изложба зимничанска шевица и кулинарна "Вкусът на Зимница" започна събитието по Комуникационната стратегия за предстоящото Българско председателство. В присъствието на областния управител Димитър Иванов, заместник-кмета на община Стралджа Гроздан Иванов, кмета на село Зимница Милен Стамов, много зимничани бе представено 10 годишното членство на България в ЕС, постигнатото на регионално ниво с европейски средства и очакванията за европейското ни бъдеще. „За България предстоят от януари 2018г. 6 много важни месеца. Ще може да се докажем като лидер сред европейските държави, ще можем да представим страната си и всичко онова, с което се гордеем – културно и историческо наследство, туризъм и най-вече хората, това което сме ние. Имаме обаче до тогава време да видим какво направихме и какво получихме от Европа за 10 години, в които сме членове на Европейския съюз. Това е времето, в което формулираме нашите приоритети и нашите виждания за Европа, какво ние желаем да ни се случи като членове на съюза и какво ние можем да дадем на нашето европейско семейство.“, това каза Димитър Иванов пред жители и гости на село Зимница. Областният управител посочи конкретни примери от община Стралджа на проекти реализирани именно с европейски средства. „Eвропейската солидарност е в ремонтираните читалища, в обновените училища, в новото улично осветление, в инфраструктурата“, подчерта областният управител и изрази увереността си, че ръководството на община Стралджа работи усилено именно в посока привличане на повече европейско финансиране за обновяване на населените места и подобряване живота на хората.

С вдъхновяващ концерт на самодейни състави при народно читалище „Възраждане“ с. Зимница завърши информационната среща. "Онова, което ни отличава и прави уникални в Европа е нашата духовна и материална култура. Тя е в носиите, тя е в шевицата, тя е в кулинарните произведения, тя е в танца и народната песен. Тя е и тук в Зимница", това каза областният управител в края на концерта в Зимница.

Последна промяна (Вторник, 21 Ноември 2017 11:15)

 

Народният представител Волен Сидеров, областният управител Димитър Иванов и кметът на община Стралджа Атанас Киров прерязаха лентата на ремонтирания път в града.

Няколко десетилетия 4 километровия участък минаващ през града не е ремонтиран, а в последните години е в окаяно състояние. Това е от първите реализирани обещания в региона. Народният представител и областният управител подчертаха бързата реакция на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, осигурените средства от държавния бюджет и бързо реализиран ремонт.

От новия вид на пътя най-щастливи са стралджанци, които от години искат ремонт на пътя.

"Когато от нашите съвместни усилия има резултат се чувствам щастлив", каза пред медиите Волен Сидеров.

Последна промяна (Сряда, 15 Ноември 2017 16:50)

 

Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов изпрати мотивирано становище до Министерство на регионалното развитие и благоустройството с искане намиращите се в с. Маломир два жилищни блока, частна държавна собственост да бъдат прехвърлени в собственост на община „Тунджа“.

Процедурата бе задействана след разговор с кмета на село Маломир  и изразено желание от страна на община „Тунджа“ да придобие имотите за социални нужди или за осигуряване на места за временно настаняване на пострадали при възникнали природни бедствия. Желанието на общината е подкрепено с решение на Общински съвет „Тунджа“.

Областният управител също е изразил положително становище общината да придобие намиращите се в Маломир 24 апартамента. С оглед защита на държавния интерес бяха разгледани различни варианти и възможности за разпореждане с имотите държавна собственост, но областният управител счете за целесъобразно да бъдат предоставени от МС безвъзмездно на община „Тунджа“.

На основание Закона за държавната собственост, със заповед на областния управител на област Ямбол, правото на управление върху имотите бе отнето преди това от Министерство на отбраната, като имоти с отпаднала необходимост.

 

Последна промяна (Вторник, 14 Ноември 2017 15:01)

 

Областният координационен механизъм по деинституционализация /ОКМД/ се събра на свое заседание в нов състав, с нов председател и нови координатори.

От 2015 година на територията на област Ямбол Областният механизъм по деинституционализация действа и се изпълнява съвместно и в тясно сътрудничество с неправителствената организация „Надежда и домове за децата“ и във връзка с изпълнението на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в РБ“, Актуализиран план за действие 2016-2020 .

Новият председател на ОКМД е главният секретар на Областна администрация Ямбол Павлина Пенева, новите координатори на „Надежда и домове за децата“ за област Ямбол са Марина Великова и Гергана Атанасова.

На днешното заседание присъства и програмния координатор на „Надежда и домове за децата“ клон България Боряна Климентинова, която подчерта добрата свършена работа по механизма и модела по който продължава дейността насочена към деца от 0 до 3 години.

Решаването на конкретни казуси, подкрепата за деца и семейства, реинтеграция… са част от целите на областния механизъм.

Членовете на ОКМД се запознаха с приемната грижа, такава каквато е към момента на областно ниво. 31 са приемните семейства в областта. Това, което се очаква е до края на 2018 г. дома за деца от 0 до 3 години да бъде закрит. „Такива деца не трябва да бъдат в домове и за това работим всички ние“, каза още Б. Климентинова.

 

Последна промяна (Вторник, 14 Ноември 2017 14:58)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Анкета
Доколко сте запознати с ролята и функциите на областния управител?
 
Кой e тук?
В момента има 56 посетителя в сайта