HOME
There are no translations available.

България и Турция ще изпълняват Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави с проекти, подавани по електронен път. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която съпредседателства проведеното в гр. Одрин четвърто заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG-IPA България-Турция 2014 – 2020 г. „Това ще даде възможност за подаване на по-широк спектър от проекти, ще улесни условията за сътрудничество и партньорство между двете страни, а и ще ускори процеса на оценка на проектите, отбеляза заместник-министърът.

Програмата  е с бюджет от близо 30 млн. евро. Към днешна дата са одобрени и се финансират 43 проекта, подадени по първата покана за набиране на проектни предложения, на стойност от почти 10 млн. евро. От тях  16 са инвестиционни, основно за борба с природните бедствия и опазване и управление на природните ресурси, а 27 са от типа „меки мерки“ за промотиране и насърчаване на възможностите за туризъм.

Предстои обявяването и на втората покана за набиране на проектни предложения, като по нея ще бъде разпределен ресурс от над 15,6 млн. евро, стана ясно по време на заседанието. Деница  Николова заяви, че приоритетни ще бъдат интегрираните проекти, с комплексен подход, чието изпълнение включва по-голям обем инвестиционни дейности, в които са включени „меки мерки“. „Даваме  възможност да бъдат подадени качествени проекти с много добри партньорства и с устойчивост в бъдеще, което ще допринесе за подобряване на живота на хората в областите, които подкрепяме по програмата“, заяви още зам.-министърът.

В периода 2007-2013 г. по програмата  за ТГС по ИПП България – Турция в пограничния регион са реализирани общо 143 проекта за близо 32 млн. евро, стана ясно от отчета на изпълнението. Всички проекти са успешно приключили своите дейности. Изплатените средства по проектите към момента са в размер на над 26 млн. евро.

От българска страна участници в програмата са областите Хасково, Ямбол и Бургас и 29-те общини в тях, а от турска страна - Одрин и Къркларели с техните 17 провинции. Населението на региона е близо 1,5 млн. души. Управляващ орган по Програмата е Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България, а Министерството по европейските въпроси на Република Турция изпълнява функциите на Национален орган.

Last Updated (Wednesday, 10 January 2018 13:35)

 
There are no translations available.

Честита нова 2018 година!

Да е здрава,

мирна,

стабилна,

успешна и

щастлива!

 
There are no translations available.

С ПОЖЕЛАНИЯ ЗА МИР И ЛЮБОВ В СЕМЕЙСТВАТА, ЗДРАВЕ И БЛАГОДЕНСТВИЕ НА СТРАНАТА НИ!

 

ДИМИТЪР ИВАНОВ

Областен управител на област Ямбол

 

 
There are no translations available.

„Лидл България", „АВС инженеринг-Н“ и „Севина ЛТД“ са победителите в трите категории на областния конкурс

Конкурсът „Инвеститор на годината” 2017 година се проведе за дванадесета поредна година в област Ямбол. Конкурсът популяризира фирмите и организациите с принос към икономиката на област Ямбол и социално-икономическото развитие на региона.

Победителите в трите категории на конкурса Инвеститор на годината през 2017 година са:

В категория „Малки предприятия“ фирма „Севина ЛТД ЕООД. Фирма „Севина“ работи в сферата на производство и търговия с платове и суровини. Фирмата печели наградата в тази категория с направената инвестиция в откриване на нови производства на платове и реконструкция на сгради, машини и технологии. Инвестицията е за 1 525 000 лв. Новоразкритите работни места са 20.

В категория „Средни предприятия“ победител е „АВС инженеринг-Н“ ООД. През настоящата година фирмата отвори нов строителен хипермаркет в Ямбол, с което затвърди разбирането за добър местен бизнес. Направената нова инвестиция  на фирма АВС инженеринг е на стойност 2 922 831 лв. в изграждане на хипермаркет. 720 хил.лв. за внедряване на нови технологии и продукти. Фирмата инвестира в обучението на квалифициран персонал и разкри нови 109 работни места.

Инвеститор на годината 2017 в категория „Големи предприятия“ е „Лидл България“. Лидл България получава това отличието заради вложените 80 млн. лв. инвестиция в базата, заради допълнителните 1,5 млн. лв. във важни за района и местната общност проекти, заради инвестицията в човешки капитал и разкритите 150 работни места.

Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов в приветствието си към  гостите отбеляза, че тази година беше добра от към инвестиции за област Ямбол, доказват го всички номинирани и наградени. И това е само част от успешно работещия бизнес в Ямбол и региона. Убеден съм, успешни инициативи ще има и през следващата година и област Ямбол ще е отново привлекателно място за инвестиции”.

Всички номинирани тази година фирми са:

В категория „ Малки  предприятия”:

  • ДИСКРЕТ ЕООД
  • НЕВАДА 63 ЕООД
  • ВИТАГРЕЙН БГ АД
  • СЕВИНА ЛТД ЕООД

В категория „ Средни  предприятия”:

  • АВС ИНЖЕНЕРИНГ – Н ООД
  • АГРО КЕПИТЪЛ 2011 ЕООД
  • ПРИМАТЕКС ООД
  • ПРАКТИКЕР РИТЕЙЛ ЕООД

В категория „ Големи предприятия” :

  • ВИДЕНОВ ГРУП ООД
  • ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД

 

За първи път тази година по инициатива на областния управител бе дадена и нова специална награда в категория „Социална инвестиция“. Погледът тук е насочен посока на корпоративната социална отговорност. Идеята е да се обърнем внимание на фирми и обществени организации в областта реализирали проекти и инициативи, които променят цялостната обществена и инвестиционна среда и оказват положителен ефект за обществото, било в подкрепа на младите хора, на семейства, на нуждаещи се… Първите отличени в категория „Социална инвестиция“ са „Палфингер Продукционстехник България“ и Български червен кръст Ямбол. Два примера на социално активни и отговорни организации, чийто пример и дейност водят до нов устойчив социален модел на взаимоотношение между държавна власт, местна власт и бизнес.

В навечерието на светлите коледни празници поздрав към областния управител и всички гости на церемонията отправиха най-малките коледарчета от детска градина „Пламъче“.

С пожелание за още добри инвестиции, инвеститори и повече социално значими проекти в област Ямбол през 2018 година, областният управител Димитър Иванов закри церемонията по награждаване на отличените фирми и организации.

 

Last Updated (Friday, 22 December 2017 11:33)

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Inquiry
Доколко сте запознати с ролята и функциите на областния управител?
 
Who is here?
We have 263 guests online