HOME
There are no translations available.

Областна администрация Ямбол продължава активния диалог по наболелите демографски проблеми и търсенето на конкретни решения за областта. В тази връзка бе организиран регионален форум, посветен на социалната политика за възрастните хора, механизмите за партньорство, възможностите за подкрепа и развитие. В кръглата маса се включи и заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. Форумът бе организиран в партньорство с Национален алианс за социална отговорност /НАСО/.

Представители на местната власт, институции на областно и общинско ниво, социални служби, НПО, фирми доставчици на услуги участваха активно в диалога с държавната власт.

„Областна администрация е последователна във вниманието и усилията си по отношение демографското развитие на област Ямбол. През предходните два форума, които се проведоха през септември и октомври насочихме вниманието си върху демографската ситуация в областта. В днешната среща засягаме процеса на застаряване на населението, темата за грижата за възрастните хора и, конкретно – деинституционализацията на грижата за възрастните хора.“, каза при откриване на форума заместник областният управител Христо Колев.

В Ямбол зам.-министър Димитрова представи готовия и предлаган за обсъждане първи Национален план на стратегия за дългосрочна грижа за възрастните хора или т.нар деинституционализация в сферата на грижата за възрастни. Планът касае периода 2018 -2021 година. Финансирането по него ще бъде по две оперативни програми „Региони в растеж“ и Развитие на човешките ресурси. Очакването е януари месец националният план да бъде приет от МС. „Това е балансиран план с основен акцент потребителите на този тип грижа, с акцент нуждите на възрастните хора и обгрижването им в тяхната обичайна среда“, това каза зам.-министър Димитрова.

Застаряващо население и хронично боледуващи възрастни хора – това са два факта, които обуславят наличието и изпълнението на такъв национален план. Росица Димитрова не скри факта, че държавата на този етап е в дълг на хората с демеции, на възрастните с увреждания, към лицата с психически разстройства и те ще са приоритет в програмата. Ще бъдат изграждани нови домове за грижа. В целия този процес е много важна ролята на общините, които са бенифициенти по европейските програми, подчерта зам.-министър Димитрова.

„Подкрепата на възрастните хора това е целта на държавата с новия план, това е целта и на местната власт. Работим заедно“, подчерта в края на дискусията зам.-министър Росица Димитрова.

 

Last Updated (Thursday, 23 November 2017 13:21)

 
There are no translations available.

Поредната информационна среща в област Ямбол по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, организирана от областен управител, по Комуникационната стратегия на Българското правителство се проведе в най-голямото село на територията на област Ямбол – село Зимница, община Стралджа. Целта на срещите е популяризиране на 10-годишното ни членство в ЕС и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС да достигне и до малките населени места.

С изложба зимничанска шевица и кулинарна "Вкусът на Зимница" започна събитието по Комуникационната стратегия за предстоящото Българско председателство. В присъствието на областния управител Димитър Иванов, заместник-кмета на община Стралджа Гроздан Иванов, кмета на село Зимница Милен Стамов, много зимничани бе представено 10 годишното членство на България в ЕС, постигнатото на регионално ниво с европейски средства и очакванията за европейското ни бъдеще. „За България предстоят от януари 2018г. 6 много важни месеца. Ще може да се докажем като лидер сред европейските държави, ще можем да представим страната си и всичко онова, с което се гордеем – културно и историческо наследство, туризъм и най-вече хората, това което сме ние. Имаме обаче до тогава време да видим какво направихме и какво получихме от Европа за 10 години, в които сме членове на Европейския съюз. Това е времето, в което формулираме нашите приоритети и нашите виждания за Европа, какво ние желаем да ни се случи като членове на съюза и какво ние можем да дадем на нашето европейско семейство.“, това каза Димитър Иванов пред жители и гости на село Зимница. Областният управител посочи конкретни примери от община Стралджа на проекти реализирани именно с европейски средства. „Eвропейската солидарност е в ремонтираните читалища, в обновените училища, в новото улично осветление, в инфраструктурата“, подчерта областният управител и изрази увереността си, че ръководството на община Стралджа работи усилено именно в посока привличане на повече европейско финансиране за обновяване на населените места и подобряване живота на хората.

С вдъхновяващ концерт на самодейни състави при народно читалище „Възраждане“ с. Зимница завърши информационната среща. "Онова, което ни отличава и прави уникални в Европа е нашата духовна и материална култура. Тя е в носиите, тя е в шевицата, тя е в кулинарните произведения, тя е в танца и народната песен. Тя е и тук в Зимница", това каза областният управител в края на концерта в Зимница.

Last Updated (Tuesday, 21 November 2017 09:15)

 
There are no translations available.

Народният представител Волен Сидеров, областният управител Димитър Иванов и кметът на община Стралджа Атанас Киров прерязаха лентата на ремонтирания път в града.

Няколко десетилетия 4 километровия участък минаващ през града не е ремонтиран, а в последните години е в окаяно състояние. Това е от първите реализирани обещания в региона. Народният представител и областният управител подчертаха бързата реакция на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, осигурените средства от държавния бюджет и бързо реализиран ремонт.

От новия вид на пътя най-щастливи са стралджанци, които от години искат ремонт на пътя.

"Когато от нашите съвместни усилия има резултат се чувствам щастлив", каза пред медиите Волен Сидеров.

Last Updated (Wednesday, 15 November 2017 14:50)

 
There are no translations available.

Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов изпрати мотивирано становище до Министерство на регионалното развитие и благоустройството с искане намиращите се в с. Маломир два жилищни блока, частна държавна собственост да бъдат прехвърлени в собственост на община „Тунджа“.

Процедурата бе задействана след разговор с кмета на село Маломир  и изразено желание от страна на община „Тунджа“ да придобие имотите за социални нужди или за осигуряване на места за временно настаняване на пострадали при възникнали природни бедствия. Желанието на общината е подкрепено с решение на Общински съвет „Тунджа“.

Областният управител също е изразил положително становище общината да придобие намиращите се в Маломир 24 апартамента. С оглед защита на държавния интерес бяха разгледани различни варианти и възможности за разпореждане с имотите държавна собственост, но областният управител счете за целесъобразно да бъдат предоставени от МС безвъзмездно на община „Тунджа“.

На основание Закона за държавната собственост, със заповед на областния управител на област Ямбол, правото на управление върху имотите бе отнето преди това от Министерство на отбраната, като имоти с отпаднала необходимост.

 

Last Updated (Tuesday, 14 November 2017 13:01)

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Inquiry
Доколко сте запознати с ролята и функциите на областния управител?
 
Who is here?
We have 279 guests online