HOME
There are no translations available.

В град Елхово в изпълнение на Комуникационната стратегия на страната ни във връзка с предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, по инициатива на Областна администрация Ямбол се проведе среща с основен акцент популяризиране на 10-годишното ни членство в ЕС и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС, което ще стартира от началото на идната година.

Консенсус, конкурентноспособност, кохезия – трите приоритета на българското председателство на Съвета на ЕС бяха в основата на днешната дискусия в Елхово.

 

Срещата се проведе в новооткритата зала Елхово и на нея присъства г-н Димитър Иванов – областен управител на област Ямбол, г-н Николай Тончев – председател на ОбС-Елхово, г-н Петър Киров – кмет на Община Елхово, г-н Волен Дичев, заместник областен управител, общински съветници от ОбС-Елхово, ръководители на различни звена, жители и гости на Елхово.

Началото на срещата бе дадено от Вокална група Надежда, към ДГ "Надежда" – Елхово, чиито изпълнения приповдигнаха настроението в залата.

Димитър Иванов приветства присъстващите и добави, че Община Елхово е от положителните примери в областта по отношение на привличане на европейски средства и видима промяна на визията и живота в населените места.

Презентация посветена на 10 години България в Европейския съюз, както и на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз представи Волен Дичев.

По време на срещата кметът на община Елхово Петър Киров сподели, че постигнатите резултати в сферата на образованието, социалните услуги, инфраструктурата са и в следствие на съпричастността на партньорите ни в ЕС, чрез програмите, които осигуряват това финансиране.

„В нашата община няма населено място, в което да не са вложени европейски средства“, каза кметът на Елхово Петър Киров. За 10 години в ЕС постигнатото не е малко, очакването е от европейската солидарност в новия програмен период в общината да влязат още повече средства.

Целта на всички събития е, широката общественост да бъде информирана за ползите на България от членството в ЕС, да се провокира интереса на гражданите от различните населени места към темите, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., както и да се изградят механизми за ефективно партньорство на институции, организации и граждани за постигането на общонационални цели.

 

Last Updated (Wednesday, 29 November 2017 10:17)

 
There are no translations available.

Среща с децата на Стефан Караджово, с активните хора на Боляровското село и с възрастните хора организира областен управител на област Ямбол във връзка с предстоящото Председателство на Съвета на ЕС.

Мястото бе не случайно избрано, защото почитта към миналото, паметта за нашите национални герои и пазенето на традициите ни са това, което ни прави значими и в Европа. В началото на събитието малки и големи се поклониха пред паметника на Стефан Караджа. Последва откровен разговор за Европа, за нас като част от ЕС и за това което искаме да ни се случи като част от европейската общност. Разбира се и тук имаше прекрасен концерт на децата от едноименното училище и на фолклорни групи от читалището.

 
There are no translations available.

Областна администрация Ямбол продължава активния диалог по наболелите демографски проблеми и търсенето на конкретни решения за областта. В тази връзка бе организиран регионален форум, посветен на социалната политика за възрастните хора, механизмите за партньорство, възможностите за подкрепа и развитие. В кръглата маса се включи и заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. Форумът бе организиран в партньорство с Национален алианс за социална отговорност /НАСО/.

Представители на местната власт, институции на областно и общинско ниво, социални служби, НПО, фирми доставчици на услуги участваха активно в диалога с държавната власт.

„Областна администрация е последователна във вниманието и усилията си по отношение демографското развитие на област Ямбол. През предходните два форума, които се проведоха през септември и октомври насочихме вниманието си върху демографската ситуация в областта. В днешната среща засягаме процеса на застаряване на населението, темата за грижата за възрастните хора и, конкретно – деинституционализацията на грижата за възрастните хора.“, каза при откриване на форума заместник областният управител Христо Колев.

В Ямбол зам.-министър Димитрова представи готовия и предлаган за обсъждане първи Национален план на стратегия за дългосрочна грижа за възрастните хора или т.нар деинституционализация в сферата на грижата за възрастни. Планът касае периода 2018 -2021 година. Финансирането по него ще бъде по две оперативни програми „Региони в растеж“ и Развитие на човешките ресурси. Очакването е януари месец националният план да бъде приет от МС. „Това е балансиран план с основен акцент потребителите на този тип грижа, с акцент нуждите на възрастните хора и обгрижването им в тяхната обичайна среда“, това каза зам.-министър Димитрова.

Застаряващо население и хронично боледуващи възрастни хора – това са два факта, които обуславят наличието и изпълнението на такъв национален план. Росица Димитрова не скри факта, че държавата на този етап е в дълг на хората с демеции, на възрастните с увреждания, към лицата с психически разстройства и те ще са приоритет в програмата. Ще бъдат изграждани нови домове за грижа. В целия този процес е много важна ролята на общините, които са бенифициенти по европейските програми, подчерта зам.-министър Димитрова.

„Подкрепата на възрастните хора това е целта на държавата с новия план, това е целта и на местната власт. Работим заедно“, подчерта в края на дискусията зам.-министър Росица Димитрова.

 

Last Updated (Thursday, 23 November 2017 13:21)

 
There are no translations available.

Поредната информационна среща в област Ямбол по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, организирана от областен управител, по Комуникационната стратегия на Българското правителство се проведе в най-голямото село на територията на област Ямбол – село Зимница, община Стралджа. Целта на срещите е популяризиране на 10-годишното ни членство в ЕС и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС да достигне и до малките населени места.

С изложба зимничанска шевица и кулинарна "Вкусът на Зимница" започна събитието по Комуникационната стратегия за предстоящото Българско председателство. В присъствието на областния управител Димитър Иванов, заместник-кмета на община Стралджа Гроздан Иванов, кмета на село Зимница Милен Стамов, много зимничани бе представено 10 годишното членство на България в ЕС, постигнатото на регионално ниво с европейски средства и очакванията за европейското ни бъдеще. „За България предстоят от януари 2018г. 6 много важни месеца. Ще може да се докажем като лидер сред европейските държави, ще можем да представим страната си и всичко онова, с което се гордеем – културно и историческо наследство, туризъм и най-вече хората, това което сме ние. Имаме обаче до тогава време да видим какво направихме и какво получихме от Европа за 10 години, в които сме членове на Европейския съюз. Това е времето, в което формулираме нашите приоритети и нашите виждания за Европа, какво ние желаем да ни се случи като членове на съюза и какво ние можем да дадем на нашето европейско семейство.“, това каза Димитър Иванов пред жители и гости на село Зимница. Областният управител посочи конкретни примери от община Стралджа на проекти реализирани именно с европейски средства. „Eвропейската солидарност е в ремонтираните читалища, в обновените училища, в новото улично осветление, в инфраструктурата“, подчерта областният управител и изрази увереността си, че ръководството на община Стралджа работи усилено именно в посока привличане на повече европейско финансиране за обновяване на населените места и подобряване живота на хората.

С вдъхновяващ концерт на самодейни състави при народно читалище „Възраждане“ с. Зимница завърши информационната среща. "Онова, което ни отличава и прави уникални в Европа е нашата духовна и материална култура. Тя е в носиите, тя е в шевицата, тя е в кулинарните произведения, тя е в танца и народната песен. Тя е и тук в Зимница", това каза областният управител в края на концерта в Зимница.

Last Updated (Tuesday, 21 November 2017 09:15)

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Inquiry
Доколко сте запознати с ролята и функциите на областния управител?
 
Who is here?
We have 125 guests online