HOME
There are no translations available.

 
There are no translations available.

На днешното си заседание Областният съвет за намаляване на риска от бедствия обсъди състоянието на доброволните формирования в област Ямбол и участието им в осигуряването на защита при бедствия. Заседанието бе водено от заместник областния управител Волен Дичев. Анализ на състоянието на доброволните формирования в област Ямбол направи гл. инспектор Живко Бянов от Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

„Доброволните формирования за защита при бедствия са ключова промяна в държавната политика за защита при бедствия и преодоляване, овладяване и предотвратяване на последиците от тях, както и за защита на населението. Увеличаването на рисковете доведе до търсенето на нови ефективни начини за преодоляване на бедствията, които да включват и структурите на гражданското общество и органите на местната власт. Държавата прие, че един от начините за това е насърчаване и развитие на по-активно участие на гражданските формирования. Вече сме на етап на формиране, обучение и стартиране работата на доброволните формирования по места. За област Ямбол общините са на различен етап от формиране на доброволните формирования.“, каза в началото на заседанието заместник областния управител.

Броят на доброволните формирования е според стандартите и решението на МС за численост на населението. За четири от общините на областта е задължително да имат доброволни формирования.

Към този момент в областта има изградени 3 доброволни формирования в общините Елхово, Болярово и „Тунджа“. Формированието в община Болярово се състои от 9 доброволци. За тях са получени средства от държавата за екипировка, защитни средства и застраховка. В община Елхово доброволното формирование на този етап също е от 9 доброволци. Предстои обучение на структурата от специалисти от РД ПБЗН. В „Тунджа“ е регистрирано доброволно формирование от 16 души. Обучението на доброволците е приключило. В община Стралджа предстои създаването на такова формирования. Като община с численост до 20 хил. души е задължително да има доброволно формирование. За община Ямбол формирането на доброволно формирование няма задължителен характер и няма сформирано такова.

Анализът сочи, че към момента за областта е налице недоокомплектоване на доброволните формирования с личен състав. Процесът в този смисъл продължава и до края на годината трябва да бъдат сформирани доброволните формирования.

 

Last Updated (Thursday, 19 October 2017 11:41)

 
There are no translations available.

Министерският съвет включи в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница.

Решението ще допринесе за опазване неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазване, както и оперативните възможности за охрана на границата, както и за подобряване на контрола за нерегламентирано преминаване на държавната граница и за превенция за осъществяване на незаконни дейности в близост до държавната граница.

 
There are no translations available.

Заместник областният управител Волен Дичев участва в откриването на Национална конференция на ЯТПП на тема „Семейният бизнес е щафета – да спечелим състезанието в бизнеса“.

Сред гости и партньори по проекта председателя на ЯТПП Стойчо Стойчев даде старт на заключителните събития. Проект SUCCESS.ion Осигуряване на подкрепа за успешно унаследяване и трансфер на семеен бизнес чрез консултации и обучение, е съфинансиран по Програма Еразъм+ на Европейската комисия.

 

 

 

"Тук съм да заявя не само подкрепата на областния управител за това, което правите, а и да подчертая нашето отношение и готовност да работим по темата. Убедени сме в полезността на проекта, който реализирате и за важността му от една страна за гражданите и от друга за стабилността на местната икономика. Една голяма част от бизнеса в България е семеен. Така фамилните компании се явяват с основна роля в развитието на икономиката у нас.", каза в приветствието си Волен Дичев.

По данни на Европейската организация на семейните бизнеси, според чиито изследвания Семейният бизнес създава около 80% от европейския брутен вътрешен продукт (БВП), а фамилните компании дават около 60% от заетостта в частния сектор. Този тип компании не търсят бързата печалба, а слагат фокуса си върху продължаването на бизнеса за поколенията. Точно на това, което и вие акцентирате в проекта и за каквото успешно продължение практически работите.

 

 

"Ще споделя нещо, което ми направи силно впечатление от проучването на семейните компании. Според него този тип компании са силно привързани към държавата си и не желаят да се местят. Интересно защо е така. Заради емоциите, заради взаимовръзките, заради ценностите върху които се градят семейните фирми. За разлика от мултинационалните компании, които разглеждат бизнеса като актив, при семейните фирми има много голям социален елемент. Защото техният фокус е върху запазването му за поколенията.", сподели още Волен Дичев на конференцията.

 

 

Last Updated (Tuesday, 17 October 2017 12:20)

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Inquiry
Доколко сте запознати с ролята и функциите на областния управител?
 
Who is here?
We have 143 guests online