Търсене
Вход потребителиНАЧАЛО

На Архангеловден празнува Община Стралджа.

Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов и заместник областния управител Христо Колев бяха гости на празника.Домакинът на празника кметът на Стралджа Атанас Киров се обърна емоционално към гражданите на Стралджа.

Проявите, посветени на празника, започнаха с празнична литургия и благодарствен молебен в църквата „Св.Архангел Михаил”. Празникът на Стралджа се пренесе на площада, където тържествено бяха издигнати знамената на Република България, на общината и на ЕС, а Духов оркестър Ямбол отправи поздрав към жителите на общината.

Жители и гости на Стралджа се поклониха пред паметника на загиналите на свободата на страната ни стралджанци.

След което започна тържествения концерт на народна композиция „Българска китка“ на площад „Демокрация“.

 

Д. Иванов: С помощта на европейско финансиране и с работата на  земеделските производители и животновъди ще продължи да се развиват граничните райони в областта

В Деня на народните будители – 1 ноември, в Болярово се проведе втората информационна среща по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Тя се организира от Областен управител на област Ямбол, по Комуникационната стретегия на Българското правителство и цели популяризиране на 10-годишното ни членство в ЕС и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС да достигне до малките населени места, както и до отделните браншове в обществото. Освен приоритетите на Българското председателство акцент в срещата бе и тематична дискусия за подпомагане на земеделското производство и бизнес в граничните райони на Елхово и Болярово за устойчиво местно развитие.

На срещата присъства областният управител Димитър Иванов, Волен Дичев, заместник областен управител, Христо Христов - кмет на община Болярово, Борислава Цолова  и Павлина Дамянова - експерти в Министерство на земеделието, храните и горите, земеделци и животновъди от общините Елхово и Болярово. Модератор на срещата-дискусия бе Нели Кадиева - председател на Управителния съвет на МИГ-Елхово-Болярово.

Областният управител Димитър Иванов благодари за интереса от страна за земеделските производители и животновъди, и напомни, че за България предстоят много важни 6 месеца в началото на идната календарна година. „Нашето земеделие се промени в тези 10 години членство в съюза коренно и това никой не може да го отрече. Без европейската солидарност през годините щеше да е изключително трудно да се развие както земеделието, така и общините, каза областният управител. Облика и на петте общини се променя с европейската солидарност. С вашата работа като животновъди и земеделски производители ще продължат да се променят и крайграничните райони и те ще стават все по привлекателни“, каза още Димитър Иванов.

В презентация  Волен Дичев представи  10 годишното членство на  България в ЕС и трите основни приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС – кохезия, конкурентноспособност, кохезия.

Приносът на европейското финансиране и европейско членство подчерта и кметът на Болярово Христо Христов.

Втората част на срещата бе посветана на дискусия за общата селскостопанска политика на евросъюза, за българските приоритети в сферата на земеделието след 2020 година, за исканията и проблемите на земеделските стопани от малките погранични райони.  Представителите на  Министерство на земеделието, храните и горите, от отдел Развитие на селските райони Борислава  Цолова и Павлина Дамянова запознаха  конкретно участниците в  срещата с предстоящите мерки, по които земеделците ще имат възможност да кандидатстват в този програмен период.

След края на събитието присъстващите земеделски производители имаха възможността да поставят своите въпроси, да споделят техният опит и проблеми, които срещат в работата, както и да поставят своите искания, които нашата страна да защитава в сферата на земеделието по време на Председателството на Съвета на ЕС. Едно от тях е специално отношение и внимание на държавата към граничните райони като Болярово и Елхово.

 

Последна промяна (Четвъртък, 02 Ноември 2017 17:11)

 

Заседание на Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия в частта по подготовка за зимни условия в област Ямбол се  проведе в Областна администрация Ямбол под председателството на областния управител Димитър Иванов. Присъстваха ръководители на държавни и общински институции, представители на общините, на фирмите ангажирани със зимното поддържане. По време на заседанието бяха обсъдени актуалните проблеми при осигуряване на нормални условия за живот и работа през зимния сезон,  както и готовността за действие на фирми, ведомства и кметове на общини.На заседанието стана ясно: сформиран е щаб по снегопочистване. Началник на Щаба е директорът на Областно пътно управление, а членове – представители на фирмите, които ще извършва снегопочистване на територията на областта. Изготвен е график за дежурствата на членовете на щаба при усложняване на зимната обстановка и обмена на информация за състоянието на пътищата от републиканската пътна мрежа и общинската, проверено е състоянието на техниката и наличието на материали от пясък, луга. Категорично се забранява почистващите фирми да дублират техника на републикански и общински пътища.„Според плановете и докладите които институциите предоставят, област Ямбол е готова да посрещне безпроблемно зимна ситуация, но аз апелирам тази година за повече ефективност. Финансовия ресурс за зимното поддържане, от страна на държавата, е осигурен. Отговорността от тук нататък е на фирмите, които поддържат републиканската и общинска пътна мрежа. Затова апелирам за повече отговорност и ефективност на действията им. Както и за строг контрол от страна на ОПУ“, това каза областният управител Димитър Иванов на заседанието.

Очакването на директора на ОПУ Ямбол инж. Галин Костов е, тази година снегопочистващите фирми да се справят по-добре. По настояване на областния управител бе коментирано практическото затваряне на определени участъци, при възникване на конкретна усложнена ситуация на пътя и правомощията на институциите. Категоричното мнение на областния управител Димитър Иванов е, че е по-добре да се затвори път, отколкото после да се стига до вадене на хора от преспи. В тази връзка бе и апела на ПБЗН и ОД на МВР пътуващите да спазват въведените ограничения на пътищата, за да не попадат в сложни ситуации. Съгласно заповедта на министър-председателя на Р България, областният управител трябва да докладва готовността на област Ямбол за зимния сезон. Това включва информация за създадената организация по планирането на защитата при усложнена обстановка, сключените договори за зимно поддържане на пътищата по подготовка за зимата.

Последна промяна (Четвъртък, 02 Ноември 2017 14:52)

 

За дванадесета поредна година в област Ямбол се организира конкурса Инвеститор на годината. В три категории – големи, средни и малки предприятия, ще бъдат раздадени отличия за съществен принос в социално-икономическото развитие на областта през 2017 година.

Решението за обявяване на конкурса бе взето на последното заседание на Областния съвет за развитие. В регламента на конкурса са посочени и критериите за класиране на направените инвестиции.

Тази година ще бъде давана е една специална награда „Социална инвестиция“.

Предложения за включване в конкурса могат да правят общини, работодателски организации, синдикати, браншови организации, НПО и граждани. Предложения се приемат до 17 ноември на адреса на Областна администрация Ямбол или на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

Комисия назначена със заповед на областния управител ще разгледа получените предложения. Наградите „Инвеститор на годината“ ще бъдат връчени на специална церемония.

 

Последна промяна (Вторник, 31 Октомври 2017 17:23)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Анкета
Доколко сте запознати с ролята и функциите на областния управител?
 
Кой e тук?
В момента има 26 посетителя в сайта