Търсене
Вход потребителиЕдин от най-старите църковни храмове на територията на област Ямбол - църквата „Успение Богородично" в село Стефан Караджово , изградена преди 254 години през 1763 г. бе осветена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Гости и миряни посетиха обновения с дарения храм, където според историците е кръстен Стефан Караджа. Дар за храма - икона на "Св.Богородица" направи и областният управител Димитър Иванов. "Нашата вяра има още един дом. Когато ги има такива храмове я има и народната памет и българщината", около това послание се обединиха присъстващите.

Ремонтът включва цялостната подмяна на покрива, тавана и пода на сградата, благоустрояването на двора и изграждането на чешма и на подход към храма.

 

Църквата е с най-ранна датировка 1763г. Тази година е била написана на старата църковна врата. На иконите в църквата личат годините, когато те са дарени, като най-ранната е 1835 г. До входа на църквата е вградена в стената прекрасна паметна плоча на загиналите в двете Балкански войни и Първата световна война от селото.


Последна промяна (Понеделник, 28 Август 2017 14:07)