Търсене
Вход потребителиТържествено беше осветена Арменската апостолическа православна църква „Сурп Агоп“ в Ямбол. Ритуалът по осветяването беше извършен от Архиепископ Езрас Нерсисян, втори по ранг в църковната йерархия и брат на Католикоса на всички арменци Карекин II.

Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов бе гост на освещаването. Сред останалите гости бяха вицепрезидентът на РБ,  извънредния и пълномощен посланик на Армения, почетния консул на Армения в България, народни представители, кметът на Ямбол, видни арменци. Церемонията събра и стотици арменци от страната и чужбина.

 

DSC02745

Арменската църква в Ямбол е 13-та поред в страната и е последната осветявата от почти цял век. Градежът й продължи 18 години. Началото е поставено през далечната 1999 г. с искане до ОбС за предоставяне на терен, върху който да бъде изграден храма. Следват три години в очакване и, когато най-после предложението е гласувано, арменската общност в Ямбол получава терен от 1050 кв.м., който се намира в широкия център на града. Следват още няколко години на безпаричие и бюрокрация. Дългоочакваната първа копка на храма е на 16. 12. 2006 г. Две години по-късно – 13.12.2008 г., според канона на Арменската апостолическа православна църква в основите на храма са положени 16-те свещени камъка. Ритуалът води архиепископ Дирайр Мардигян, духовен водач на арменсите от Румъния и България. Основен спомоществовател на арменската църква „Сурп Агоп” и двигател на съграждането и е Соня Аршавир, председател на Църковното настоятелство в Ямбол и член на Епархийския съвет.