Новини за ОА Ямбол

Уважаеми госпожи и господа,

Жители и гости на област Ямбол,

 

Много са паметните дати в историята на България. Но няма по-светла от тази на Освобождението – 3 март 1878г. Защото тя не отбелязва просто подписването на един договор – Санстефанския договор, тя не е просто начало на Третата българска държава. Тя е символ. Символ на изстраданата свобода, символ на обединението на един народ, на признателност към великото дело и на българската национална кауза.

Тази дата слага край на борбите за освобождение и поставя знака на едно ново начало за нашия народ. Начало, извоювано с цената на хиляди загинали революционери, наши и чужди войници, патриоти и обикновени българи. Начало, в което българският народ тръгва по пътя на утвърждаването на България като свободна и независима държава, с достойнство и самочувствие от постигнатата заветна цел.

Именно този ден, в който започна възраждането на българската държава, ни задължава да се запитаме днес дали следваме заветите, ценностите и принципите на възрожденците затова да градим силна, добре уредена държава, държава, на която гражданините разчитат да решава техните проблеми, да защитава имуществото, достойнството и живота. Ние дължим тези отговори и днес.

В днешния ден, когато отбелязваме нашата 139-та годишнина от Освобождението да се поклоним пред героичния подвиг на знайни и незнайни войни, с гордост да си спомним славното ни минало и уверено да погледнем към бъдещето, знаейки че обединен, народът ни е способен на велики дела.

Честит празник!

 

Георги Чалъков

Областен управител на област Ямбол

 

Последна промяна (Четвъртък, 02 Март 2017 11:34)

 

Областният управител на област Ямбол Георги Чалъков проведе координационна среща относно организационно техническата подготовка за произвеждане на парламентарните изборите на 26 март. На срещата участие взеха всички ангажирани в процеса представители на РИК Ямбол, петте общини, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Информационно обслужване и екипът от Областна администрация.

„Целта на всеки от нас е да проведем честни и нормални избори, без манипулации“, каза областният управител. До средата на следващата седмица трябва да бъде предоставена информация в Министерски съвет и ЦИК относно помещенията по общини, в които се предвижда да се съхраняват изборните книжа и материали, които се предават след изборния ден, информира Георги Чалъков. Главният секретар на Областна администрация Ямбол Павлина Пенева подчерта добрата установена практика в областта по подготовка и провеждане на избори, както и доброто взаимодействие с общини и институции. На този етап имаме уверение, че приемането и обработката на секционните протоколи ще става отново в зала „Диана“ в Ямбол. Предстоят доуточняване на процедурите.

От ОДМВР Ямбол информираха, че във връзка с изборите е създаден оперативен щаб в дирекцията, който ще следи процеса. Новост в изборния процес са телефоните за сигнали на дежурен прокурор и дежурен в районните управления на МВР, които ще бъдат на таблата пред избирателните секции.

 

 

Последна промяна (Четвъртък, 02 Март 2017 11:12)

 

Областният управител на област Ямбол Георги Чалъков се срещна по негова инициатива с Цветан Ревански и Калоян Желязков от Инициативен комитет за местен референдум против настаняването на мигранти в област Ямбол.

Пред представители на медиите Георги Чалъков след срещата каза: „Поканих на среща Инициативния комитет, защото исках лично да се запозная с техните искания и със събраните подписи за референдум и да видим с какво Областна администрация може да е полезна. Моята лична позиция по въпроса съм я изразил вече. Подкрепям гражданската инициатива като такава и с интерес ще проследя допитването. Но ние трябва да се съобразяваме и с държавната политика и с процесите извън нашата страна, и да имаме готовност за адекватна реакция при екстремна ситуация“. Пред представителите на Инициативния комитет областният управител е изразил мнението, че ще работи на територията на областта да няма центрове за настаняване на мигранти, като се надява ситуацията да не се промени и това да стане наложително. „По-добре организираност, отколкото хаотичност при една екстремна ситуация“, категоричен бе областният управител Георги Чалъков.

 

Последна промяна (Вторник, 28 Февруари 2017 10:15)

 

На заседание на Комисията по заетост към Областен съвет за развитие Ямбол бе разгледан и приет държавният план-прием в 8 и 9 клас за учебната 2017/2018 година в област Ямбол. От Регионалното управление на образованието представиха обобщените предложения по профили и професии в профилираните и професионалните гимназии и в средните училища на територията на област Ямбол.

Поради промени в нормативната уредба, за учебната 2017/2018 учебна година по изключение е изготвено предложение за държавен план-прием на два випуска – за учениците, които завършват основно образование в VII и за учениците, които завършват основно образование в VIII клас. За постигане на новия план-прием бяха организирани и проведени поредица срещи с директорите на професионалните гимназии, работодатели общините, дирекциите Бюро по труда.

Представен бе анализ на изпълнението на план-приема за учебната 2016/2017 година, информация за броя и баланса на учениците, завършващи седми и осми клас през учебната 2016/2017 г. Представена бе подробна обосновка на държавния план – прием за новата учебна година, съобразен с предложенията на директорите на училищата от област Ямбол. 41 са планираните паралелки при 1025 ученици в 8 клас и 23 паралелки за 576 ученици за 9 клас. Експертите определиха предложения за област Ямбол план-прием като „разумно балансиран и напълно изпълним“.

 

Последна промяна (Вторник, 21 Февруари 2017 15:00)

 

На днешното си заседание членовете на Комисията по заетост бяха запознати от  директора на Регионална служба по заетост–Бургас с Националния план за действие по заетостта за 2017 година и представи информация за актуалните програми и проекти за заетост и обучение.

Новият национален план по заетостта си поставя за цел намаляване продължителността на безработицата и намаляване на младежката безработица. Новите насърчителни мерки са в посока повече мобилност, подкрепа заетост за хора с трайни увреждания, проучване потребността на бизнеса от работна сила чрез Комисиите по заетост. За годината в национален мащаб са предвидени общо средства за заетост, обучение, други мерки в размер на 73 млн.лв.

Три нови схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще стартират съвсем скоро. Едната от схемите е „Обучение на възрастни преминали курсове за ограмотяване“. „Ваучери за заети лица“ е насочена към лица на трудов договор, извън държавната администрация. Новост в схемата е, че е предвидено минимално съфинансиране от  страна на заетите лица, които ще се включат в програмата. И „Готови за работа“, която е насочена към неактивни младежи до 29 години, за които ще бъдат организирани ателиета и трудови борси.

 

Последна промяна (Вторник, 21 Февруари 2017 15:00)

 
Още статии...