Новини за ОА Ямбол

Две теми постави на брифинг областният управител на област Ямбол Георги Чалъков – подготовката за изборите на 26 март и партньорското споразумение между Министерство на вътрешните работи и Областна администрация във връзка с предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от ЕК по проект в областта на убежището и миграцията.

До този момент процесът по подготовка на парламентарните избори протича нормално, като Областна администрация изцяло осигурява необходимите технически средства за РИК. Предстои до седмица да стане окончателно ясно ще има ли машини за осъществяване на машинно гласуване, каза областният управител Георги Чалъков.

Георги Чалъков запозна медиите с параметрите на споразумението между МВР и Областна администрация относно споразумение за предоставяне на безвъзмездна помощ между Европейската комисия и МВР по проект „Укрепване на националния капацитет на Р България в областта на убежището и миграцията“, по което споразумение на Областна администрация Ямбол са предоставени над 1 млн. лв. за подготовка на терени за изграждане на временни кризисни центрове, текущи разходи по поддръжка и издръжка. На този етап МВР не е посочило място за формиране на такъв център в област Ямбол, подчерта областният управител и по това споразумение фактически не се прави нищо. Срокът на този проект е краят на септември, ако средствата не бъдат усвоени ще бъдат върнати на ЕК. Георги Чалъков сподели и мнението си, че най-вероятно конкретно място за такъв център в област Ямбол едва ли ще се намери. „В това споразумение са определени ангажиментите на Областна администрация, но терен не е определен“, подчерта още Чалъков.

 

Последна промяна (Вторник, 21 Февруари 2017 13:45)

 

Вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев ще проведе днес среща с областните управители във връзка с организационно-техническата подготовка и провеждането на изборите за народни представители на 26 март.

За участие в срещата са поканени представители на Централната избирателна комисия.

 

Последна промяна (Петък, 17 Февруари 2017 12:53)

 

На 19 февруари/неделя/ в 11.00 часа пред барелефа на Васил Левски в двора на едноименната профилирана гимназия в Ямбол всички граждани ще могат да се поклонят пред паметта на Апостола.

На отбелязването годишнината от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски  присъства и областният управител на област Ямбол Георги Чалъков.

Последна промяна (Понеделник, 20 Февруари 2017 11:35)

 

С решение на Министерски съвет за областен управител на област Ямбол бе назначен Георги Чалъков. На първия брифинг с журналисти той каза: “Осигуряването на изборите и работата на РИК е основното, което трябва да свършим.  Въпреки краткия срок на действие на служебното правителство, с чиито мандат сме и областните управители, мисля, че имаме възможност освен честни и прозрачни избори да свършим и друга полезна работа“.

Добре познат на обществеността като заместник-кмет на община „Тунджа“ Георги Чалъков въпреки това сподели пред медиите няколко факта от биографията си. Завършил „Икономика“ в УНСС. Два мандата общински съветник в община „Тунджа“ и от година и половина заместник-кмет в община „Тунджа“. На журналистически въпрос „защо е поел поста областен управител“ г-н Чалъков отговори, че е предизвикателство да види и механизмите на действие и на държавата.

За два дни областният управител Георги Чалъков се срещна и разговаря със стария областен управител, със заместник-областните управители и директорите на дирекции в Областта за плановете и задачите предстоящи в близките месеци. Запознал се е с текущата и предстояща дейност на администрацията. Предстои детайлно запознаване с всеки един проблем и набелязване на конкретни действия.

На брифинга областният управител Георги Чалъков отговори на въпросите на репортерите касаещи временното-възпрепятстващо съоръжение и миграционния натиск, осигурените средства по Проект на МВР, становището му по бюджетните сесии на Общинските съвети в различните общини на областта и мнението му за решението на ОбС Ямбол относно такса битови отпадъци, както и взе отношение към референдума иницииран от Инициативен комитет.

Последна промяна (Петък, 17 Февруари 2017 11:23)

продължава>

 

Традиционно в началото на годината се провеждат срещи-разговор за определяне и съгласуване на държавния план прием за област Ямбол за учебната 2017/2018 година. Първата работна среща се проведе в Областна администрация Ямбол. В нея се включиха Регионално управление по образованието, директорите на професионалните училища в областта, Бюрата по труда, работодателски организации и представители на бизнеса. Целта на срещата е да се направи реален план-прием, според децата, нуждите на обществото и търсенето на бизнеса. За балансиран план-прием през следващата учебна година говори началникът на РУО Ямбол Красимир Стоилов. Именно той посочи един от големите проблеми на образованието в областта – демографския. Само за първия срок на учебната година в областта училище са напуснали 87 ученици.

Относно приема на ученици след 7 клас, според данните, в областта учениците са 1025. Планираните паралелки са 46 – 20 профилирани и 23 професионални. Недостигът на ученици за всички планирани паралелки е 129. Особено голям е недостигът на деца в община Ямбол. За приемът след завършено основно образование в областта след 8 клас е за 576 ученици. Планираните паралелки са 23. За 9 клас балансът на ученици е добър. Само 6 деца не достигат.

Следващата седмица предстои среща с гимназиите с профилирани паралелки за приема и при тях. След което план-приемът за учебната 2017/2018г. за област Ямбол следва да се съгласува от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие.

 

Последна промяна (Четвъртък, 09 Февруари 2017 17:30)

 
Още статии...