Новини за ОА Ямбол

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО

ОТ 05.01 ДО 08.01.2017г ЗА ЮЖНА БЪЛГАРИЯ

Под влияние на преминаващ Средиземноморски циклон и свързаната с него фронтална система и нахлуващ от север много студен арктичен въздух на 05.01.2017г ще се създаде валежна обстановка. В западните райони на Родопите и Средна гора валежите ще са от сняг, а в Тракийската низина от дъжд.

В централните и западни райони на Южна България ще духа до умерен северозападен вятър, а в югоизточните райони силен североизточен вятър.

Привечер по линията на преминаващия студен фронт ще се създадат условия за интензивни валежи от дъжд, главно в югоизточните райони на Родопите, Тракийската низина, Странджа – Сакар и районите близки до Стара планина. На места валежите ще достигнат 20 – 25 л/кв.м.

Към полунощ с понижение на температурите дъждът ще премине в сняг.

В ранните часове на 06.01.2017 валежната обстановка в югоизточните райони ще се усложни, поради силния североизточен вятър и бързото понижение на температурите, които към 14 часа ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса. Ще се създадат условия за навявания, виелици и снежната  покривка на места ще достигне между 30 – 50 см.

Има условия за заледяване на пътищата и обледеняване на проводниците на електропроводимата мрежа.

На 06.01 в следобедните часове в западните и централни райони валежите постепенно отслабват и спират. Облачността ще се разкъса. В югоизточните райони ще остане облачно с преваляване от сняг.

В западните и централни райони вятърът ще е умерен от северозапад, а в югоизточните силен североизточен.

На 07.01 валежи от сняг ще има в източните райони, които привечер ще спрат. Ще духа до умерен северозападен вятър. Температурите ще продължат да се понижават, ката минималните ще бъдат в интервала минус 20 – минус 15 градуса, а максималните ще бъдат между минус 9 – минус 4 градуса.

На 08 валежите спират и облачността се разкъсва, а вятърът отслабва. Температурите остават много ниски.

НИМХ  БАН

 

 

Последна промяна (Четвъртък, 05 Януари 2017 14:39)

 

Коледната ваканция за учениците в цялата страна ще бъде удължена до 6 януари, включително. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Причините са влошената епидемиологична обстановка, по-ефективната превенция срещу грипа и метеорологичните прогнози за сериозни снеговалежи и минусови температури в цялата държава.
Учениците от всички училища трябва да се върнат в класните стаи на 9 януари 2017 г. (понеделник).

Последна промяна (Сряда, 04 Януари 2017 12:54)

 

В първия работен ден областния управител Димитър Иванов свика на заседание кметовете на общини, директорите на ОД на МВР, ПБЗН, ОПУ и ръководителите на фирми поддържащи републиканската пътна мрежа в зимни условия на територията на областта.


Именно действията на фирми и организации в усложнена ситуация бе тема на срещата. Направен бе анализ на действията в периода 30, 31 декември, когато част от републиканските пътища на територията на област Бургас бяха затворени и това усложни и пътуването и действията на територията на област Ямбол, както и бе направена предварителна подготовка за по-добра координация и бързи действия в ситуация на очаквани снеговалежи и обледяване в периода 5-7 януари.

В нашата област, най-тежка бе ситуацията в община Стралджа, в резултат на снегонавявания в района на Тамарино десетки автомобили се оказват в преспите и благодарение на службите и тежка техника на ПБЗН са буквално спасени и изведени от ледения капан.

По време на срещата отново бе припомнен плана за действия при усложнена обстановка и ангажиментите на всяка една от страните. Прогнозите за четвъртък, петък, събота са за обилен снеговалеж, силен вятър и падащи температури. Това изисква изострено внимание от страна на всички и готовност за бързи и адекватни действия, подчерта областния управител. По план на територията на област Ямбол за зимното почистване има 64 машини. Фирмите гарантираха, че техниката им до четвъртък ще е в изправност и готовност за работа. При усложнена ситуация бяха набелязани превантивни мерки, които да се вземат.

 

Последна промяна (Сряда, 04 Януари 2017 10:21)

 

ЧЕСТИТА НОВА 2017 ГОДИНА!

Да е здрава!

Да е щастлива!

Да е по-добра!

Да сме по-справедливи и човечни!

Да е благословена за всички!

 

Честито рождество Христово!

Здраве, благоденствие и доброта в домовете и сърцата ви!

 

ДИМИТЪР ИВАНОВ

Областен управител на област Ямбол

Последна промяна (Петък, 23 Декември 2016 14:40)

 
Още статии...