Новини за ОА Ямбол

Ямбол:

Път III-707 Затворен за движение е път в участъка пътен възел „Петолъчката“ -Александрово, поради снегонавяване и ограничена видимост; Затворен за движение е път III-7072 Чарган-Първенец за МПС над 12 тона, поради снегонавяване и ограничена видимост; Затворен за движение път II-53 Калчево - Войника за МПС над 12 тона, поради снегонавяване и ограничена видимост; Затворен за движение път II-5308 Калчево-Стефан Караджово за МПС над 12 тона, поради снегонавяване и ограничена видимост.

Прогноза за опасни и особено опасни метеорологични явления за днес

В областите Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали ще има валежи от сняг, ще се образува нова снежна покривка до 20 см. Ще духа умерен и силен вятър, предимно от север, което ще създаде условия за навявания. Сигурност на прогнозата 70%. Заради комбинацията от снеговалеж и вятър, НИМХ-БАН издава оранжев код в горепосочените области. За област Бургас ще има значителни валежи от сняг, ще се образува нова снежна покривка до 20 см. Ще духа умерен и силен вятър, предимно от север. Ще има условия за навявания. В източните райони на областта снегът временно ще преминава в дъжд. През нощта срещу сряда ще има условия за заледявания. В останалата част от страната предупреждението е първа степен (жълт код). Минималните температури ще са между минус 9° и минус 14°, в отделни райони с 2-3° по-ниски.

Прогноза за 11 януари 2017 г.:

През нощта ще бъде облачно с валежи от сняг, които след полунощ над Южна България ще спрат, а до сутринта над югозападните райони облачността ще се разкъса. Ще духа слаб запад, в Източна България умерен и силен север-северозападен вятър и там ще има виелици и навявания. Минимални температури между минус 13° и минус 8°, по крайбрежието на морето по-високи – между минус 5° и минус 1°.

Утре спирането на валежите от юг ще продължи, най-късно до обяд и в северните райони. Облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево, но още от сутринта от юг ще започне ново заоблачаване и снеговалежи, които да вечерта ще обхванат югоизточната половина от страната. Ще духа слаб, в Източна България умерен западен вятър. Максимални температури, в повечето места, между минус 5° и 0°.

През нощта срещу сряда намалението на облачността от запад-северозапад ще обхване почти цялата страна, но през по-голямата част от нощта снеговалежите в източните райони ще продължат.

Последна промяна (Вторник, 10 Януари 2017 17:57)

 

Грипна епидемия е обявена в Ямболска област след заседание на Регионалната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Училищата в града и региона ще бъдат в грипна ваканция до 11 януари включително. Надминат е епидемичният праг за областта от 360 заболели на десет хиляди жители. В момента заболелите са достигнали 392 случая на 10 хиляди.

Забраняват се свижданията в болничните заведения, отменят се плановите операции, предпазните маски за болничния персонал са задължителни, засилва се контролът в детските ясли и детските градини. На 12 януари комисията ще решава дали да бъде продължена грипната ваканция за учениците.

 

Затворен за движение е участък от АМ„Тракия“ от пътен възел „Зимница“ до Бургас поради влошаващата се метеорологична обстановка. Пътната агенция препоръчва на шофьорите да ползват алтернативен маршрут Елхово-Болярово-Средец-Бургас. Снеговалежът в района не е силен, но бурен вятър създава пелена, която на места намалява видимостта до нула на посочените затворени участъци. Затворен за движение е й пътят от Петолъчката към Бургас. Към момента и пътят  Ямбол, Войника - Средец е също затворен. Всички машини са по пътищата в областта и чистят.

Последна промяна (Петък, 06 Януари 2017 13:29)

 

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО

ОТ 05.01 ДО 08.01.2017г ЗА ЮЖНА БЪЛГАРИЯ

Под влияние на преминаващ Средиземноморски циклон и свързаната с него фронтална система и нахлуващ от север много студен арктичен въздух на 05.01.2017г ще се създаде валежна обстановка. В западните райони на Родопите и Средна гора валежите ще са от сняг, а в Тракийската низина от дъжд.

В централните и западни райони на Южна България ще духа до умерен северозападен вятър, а в югоизточните райони силен североизточен вятър.

Привечер по линията на преминаващия студен фронт ще се създадат условия за интензивни валежи от дъжд, главно в югоизточните райони на Родопите, Тракийската низина, Странджа – Сакар и районите близки до Стара планина. На места валежите ще достигнат 20 – 25 л/кв.м.

Към полунощ с понижение на температурите дъждът ще премине в сняг.

В ранните часове на 06.01.2017 валежната обстановка в югоизточните райони ще се усложни, поради силния североизточен вятър и бързото понижение на температурите, които към 14 часа ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса. Ще се създадат условия за навявания, виелици и снежната  покривка на места ще достигне между 30 – 50 см.

Има условия за заледяване на пътищата и обледеняване на проводниците на електропроводимата мрежа.

На 06.01 в следобедните часове в западните и централни райони валежите постепенно отслабват и спират. Облачността ще се разкъса. В югоизточните райони ще остане облачно с преваляване от сняг.

В западните и централни райони вятърът ще е умерен от северозапад, а в югоизточните силен североизточен.

На 07.01 валежи от сняг ще има в източните райони, които привечер ще спрат. Ще духа до умерен северозападен вятър. Температурите ще продължат да се понижават, ката минималните ще бъдат в интервала минус 20 – минус 15 градуса, а максималните ще бъдат между минус 9 – минус 4 градуса.

На 08 валежите спират и облачността се разкъсва, а вятърът отслабва. Температурите остават много ниски.

НИМХ  БАН

 

 

Последна промяна (Четвъртък, 05 Януари 2017 14:39)

 

Коледната ваканция за учениците в цялата страна ще бъде удължена до 6 януари, включително. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Причините са влошената епидемиологична обстановка, по-ефективната превенция срещу грипа и метеорологичните прогнози за сериозни снеговалежи и минусови температури в цялата държава.
Учениците от всички училища трябва да се върнат в класните стаи на 9 януари 2017 г. (понеделник).

Последна промяна (Сряда, 04 Януари 2017 12:54)

 
Още статии...