Новини за ОА Ямбол

На днешния брифинг относно епидемиологичната обстановка и предприеманите мерки свързани с разпространението на COVID-19 в област Ямбол, участие взеха председателят на Областния медицински съвет и областен управител Димитър Иванов, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева, прокуристът на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол д-р Димитър Рунков и Добриела Праматарова представител на БЧК Ямбол.

От днес в Ямбол започва предоставяне на многократни маски на граждани, които по една или друга причина са излезли в града и са на обществени места, без предпазно средство. Инициативата се реализира от Областна администрация Ямбол, община Ямбол  съвместно с доброволци на Български червен кръст. „Важно е да сме отговорни и спазваме разпоредените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, важно е всеки един от нас като излиза да носи маска или предпазно средство. Затова предприемаме тази мярка да предоставяме маски на хора, кооито на улицата са без такива“, каза областният управител Димитър Иванов. Кметът на Ямбол Валентин Ревански подчерта, важността на личната отговорност и дисциплина и каза още, че е време да осъзнаем, сериозността на това заболяване. За реализиране на тази инициатива екипи от доброволци на БЧК ще обикалят ключови места и предоставят защитни маски в следващите няколко дни.

Относно актуалната картина в областта информация предоставиха д-р Генчева и д-р Рунков. Към 13 април в област Ямбол лицата поставени под карантина са 371. Лицата с изтекла карантина са 899.

До този момент всички направени 144 проби за коронавирус в областта са отрицателни. Според прокуриста на МБАЛ Ямбол ситуацията в областната болница е спокойна. Д-р Рунков и представителите на Областния медицински съвет благодариха на всички дарители на областната болница. С направените парични и материални дарения, според прокуриста на болницата, Ямбол и областта имат вече реанимация на добро европейско ниво, с 10 нови реанимационни легла и нова техника. Едни от големите дарители са Екобул пак, Палфингер, Ротари клуб, Гео груп, Репродуктор по свиневъдство… Първият доставен вече респиратор в болницата е дарен от народният представител Дилян Пеевски. Дарителската кампания продължава.

През настоящата седмица продължава дезинфекцията на основни улици и обществени места в градовете на областта. Продължават проверките на хранителните вериги, пазари и обществени обекти. „С още по-голяма отговорност и дисциплина на всеки един от нас ще се справим“, каза областният управител Димитър Иванов и призова за спазване на наложените мерки.

 

 

Последна промяна (Понеделник, 13 Април 2020 14:46)

 

На днешното си заседание Областният медицински съвет, председателстван от областния управител Димитър Иванов, обсъди ситуацията в област Ямбол преди предстоящите християнски празници Цветница и Великден, в ситуацията на извънредно положение и епидемия от коронавирус.

Ситуацията в област Ямбол към този момент е спокойна. Няма заболели пациенти с положителна проба. Намалява и броят на карантинираните лица. За това информира директорът на РЗИ Ямбол д-р Лиляна Генчева. Но предстоящите почивни празнични дни, струпването на повече хора изисква още по-голям контрол от страна на службите и самодисциплина от страна на гражданите, за да не допуснем разпространение на заразата.

Няколко конкретни решения взеха членовете на съвета.

В градовете Ямбол, Елхово и Стралджа ще бъде извършена дезинфекция на основните улици. Специализирана техника на Пожарна безопасност и защита на населението и Областна дирекция безопасност на храните ще извършва пръскането в по-късните вечерни часове, когато гражданите вече не са по улиците. Препаратите за дезинфекция са осигурени от общините. В Болярово дезинфекцията е извършена от община, а в община „Тунджа“ това ще се извърши на по-късен етап, на спирките в селата, когато се възстанови обществения транспорт. Четвъртък и петък тази седмица и следващата, около основните църкви и манастири в Ямбол се извършва пръскане с дезинфектанти. Това беше договорено между Областния медицински съвет и представители на църквата в областта в началото на седмицата.

В следващите две седмици -петък, събота и неделя се засилват проверките и контрола относно спазването на хигиенни мерки и допуск на хора в големите хранителни магазини и пазари, в цялата област.

Опасенията на членовете на Областния медицински съвет са в тези предстоящи почивни дни да не се стигне до струпване на повече хора на едно място, масови пътувания и не спазване на въведените мерки.

Призоваваме ви към още търпение и съобразяване с наложените противоепидемични мерки за социална изолация, спазване на дистанция и не събиране на много хора на едно място, казаха от Областния медицински съвет.

 

Последна промяна (Четвъртък, 09 Април 2020 15:00)

 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

ПО ПОВОД 7 АПРИЛ СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО

 

Уважаеми лекари,

Уважаеми медицински работници,

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

С признателност и благодарност се обръщам днес към всички Вас лекари, специалисти, медицински сестри, санитари, лаборанти, служители в здравните институции в област Ямбол!

Днес сигурен съм, няма да празнувате, а отново ще се борите за живот! Защото посрещаме тази година Световния ден на здравето, в ситуация на пандемия, изправени срещу опасността наречена COVID -19.

Имам възможността да срещна много от вас в тези трудни дни, и вас на първа линия и вас, в тила. От вас получих сили и увереност, че ще се справим!

Цялото ни общество отдава днес заслужено признание на всички, които със сърце, с професионализъм и всеотдайност служите на здравето и живота на пациентите.

Бъдете здрави, бъдете силни, бъдете съпричастни, бъдете лекари с главна буква!

 


С голяма благодарност и искрено признание за Вашия труд,

ДИМИТЪР ИВАНОВ

Областен управител на област Ямбол

 

Последна промяна (Вторник, 07 Април 2020 09:31)

 

На брифинг днес председателят на Областния медицински съвет и областен управител Димитър Иванов, заедно с директора на РЗИ д-р Лиляна Генчева и прокуриста на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол д-р Димитър Рунков представиха актуални данни относно епидемиологичната обстановка в областта и предприеманите мерки свързани с разпространението на коронавирус.

В областта продължава работата с карантинираните граждани, както по контрола на карантината, така и за техния живот. Към днешна дата лицата поставени под карантина са 473. 596 лица от областта вече не са под карантина. До този момент всички 112 взети, изпратени и изследвани проби са отрицателни.

На ГКПП Лесово са монтирани всички 6 термокамери. Там към екипите на РЗИ за контрол на преминаващите се включват като помощ и от РЗОК.

Всички заявки до този момент за спирт, маски, защитни облекла, очила за болници, спешен център са доставени и получени. За общопрактикуващите лекари миналата седмица са осигурени още 1000 маски и защитни очила. Очаква се сдружението на общопрактикуващите лекари да направи обща заявка за необходимите им материали.

Областният управител информира още, че миналата седмица е поискал по-строг контрол от РУО Ямбол към директорите на училища, по отношение недопускане на събиране на множество хора в училищните дворове и дворовете на детските градини. Съответните мерки вече са взети, дворовете се заключвате.

Относно разпространявани слухове, че спортна зала „Диана“ ще бъде превърната в полева болница, информираме, че нито към Областният медицински съвет, нито към кмета на Ямбол е отправяно такова искане. Освен това МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол разполага с достатъчен леглови ресурс, над 100 легла, за лечение в усложнена ситуация на пациенти с COVID 19.

Д-р Димитър Рунков информира за хода на дарителската кампания за МБАЛ Ямбол. Средствата надхвърлят вече 50 хил. лв. От особено значение за болницата и лекарите са материалните дарения. Едно от реализираните и работещо вече дарения е модерен, иновативен видео ларингоскоп, 3 монитора и консумативи, дарени от Михаил Тодоров. Други необходими за дейността на болницата техника и оборудване са вече поръчани и се очаква доставка в най-скоро време. Дарителите до този момент и новата доставена техника и оборудване ще бъдат оповестени на следващ брифинг.

Областният управител благодари на всички служби и всички ангажирани в работата в пандемичната ситуация и отново призова за търпение и дисциплина. „Предстоят дни с по-топло време, предстоят светли празници, но нека положим още малко усилия, нека не се събираме на големи групи, нека спазваме наложените от Националния щаб мерки“, каза областният управител на брифинга за журналисти.

Членовете на Областният медицински съвет отговориха на всички въпроси на присъстващите.

 

Последна промяна (Понеделник, 06 Април 2020 17:44)

 

Областният управител Димитър Иванов и членове на Областния медицински съвет старши комисар Калоян Милтенов, директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева, прокуристът на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол д-р Димитър Рунков се срещнаха и разговаряха с архимандрит Димитрий, в навечерието на предстоящите християнски празници, относно организацията и мерките в условия на пандемия и извънредно положение.

В храмовете и манастирите в областта се създава организация за безпроблемно посрещане на отбелязването на Цветница и Великден. От църквата очакват хората да чуят техния призив, колкото е възможно по-малко да е струпването в църквите.

За тези, които решават да присъстват на литургиите в празничните дни, самите храмове ще организират спазването на дистанция между хората и честа дезинфекция.

Архимандрит Димитрий поиска и получи съдействието на Областния медицински съвет за осигуряване и извършване на дезинфекция вътре и отвън на основните църкви в Ямбол, манастира в Кабиле и храм-паметника „Александър Невски“ на Бакаджик.

 

Последна промяна (Понеделник, 06 Април 2020 17:43)

 
Още статии...