News for Regional administration - Yambol

There are no translations available.

Вторник и четвъртък източният вход на ДКЦ 1 отворен само за майки с деца за планови детски консултации и имунизации

Областният управител Димитър Иванов и председател на Областния медицински съвет, заедно със заместник-кмета на община Ямбол Енчо Керязов, директора на РЗИ д-р Лиляна Генчева, директора на РЗОК д-р Денка Петрова и директора на ЦСМП Ямбол д-р Никол Ковачева проведе среща с педиатри, общопрактикуващи лекари с преобладаващи деца в пациентските си листи, и управителят на ДКЦ Ямбол д-р Венцислав Славов , относно организацията за възстановяването на плановите детски консултации и основни имунизации в Ямбол.

Със заповед на министъра на здравеопазването от 21 април се възстановяват плановите детски консултации и основните задължителни имунизации. Определените дни за провеждане на тези дейности в ситуацията на пандемия и извънредно положение са вторник и четвъртък. Общопрактикуващите лекари в тези дни ще преглеждат и имунизират само деца.

На срещата бе обсъдена и създадена конкретната организация на работата в ДКЦ в Ямбол, с цел спокойствието на родителите и безопасността на малките деца в дните за имунизации. За да има ред и за да не се смесват потоци на различните болни в ДКЦ 1, само за майките с деца, за преглед и имунизации се отваря източният вход на поликлиниката. От там те ще стигат до кабинетите на общопрактикуващите лекари на втория етаж. Всички останали пациенти ще влизат към лекарските кабинети през централния вход и няма да имат достъп до крилото където са педиатрите.

Детските консултации и задължителни имунизации във вторник и четвъртък ще се извършват след предварително записан час и по-голямо отстояние между часовете с цел предотвратяване струпване на пациенти пред кабинетите. За утре, реално първият ден от възстановяването на детските прегледи, лекарите вече са изготвили конкретните графици и очакват своите малки пациенти.

При необходимост всички останали пациенти от пациентската листа на общопрактикуващите лекари ще се консултират по телефон, при спешност ще се насочват към лечебно заведение или спешна помощ.

Предварителното записване на час е задължително и за провеждането на женските консултации.

Архитектурните особености на сградата на ДКЦ 2 в Ямбол не позволяват отварянето на отделен вход за децата, поради което общопрактикуващите четирима лекари с деца в пациентските си листи изготвят предварителния график така, че да няма смесване на потоците пациенти и ще приемат децата предимно след обяд.

„Децата са приоритет за нас и първа грижа и трябва да бъдат приемани и преглеждани при отлична организация и спазване на всички противоепидемични мерки“, заяви категорично областният управител Димитър Иванов.

 

Last Updated (Wednesday, 22 April 2020 17:03)

 
There are no translations available.

Брифинг относно първия констатиран случай на заболял с коронавирус на територията на област Ямбол и предприетите мерки свързани с разпространението на COVID-19 в областта, дадоха председателят на Областния медицински съвет и областен управител Димитър Иванов, директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева, прокуристът на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол д-р Димитър Рунков.

Положителна проба за COVID-19, доказана с PСR тест е дал 36 годишен мъж в Ямбол. Лицето е настанено в Инфекциозно отделение в МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол в неделя, в късния след обяд. След обаждане на тел.112, лицето е взето от екип на Спешна помощ и откарано в областната болница. Към момента мъжът е в общо задоволително състояние. Настанен е в изолатор с обдишваща апаратура. Според медиците, към момента не се налага използване на кислородна терапия. Днес в областната болница ще бъде доставен и хлорохин фосфат за болните от COVID-19.

Лицето живее и работи в Ямбол, с настоящ адрес с. Мелница, община Елхово.

Още снощи, след потвърждаване на положителната проба, са издирени, установени и карантинирани всички контактни лица от първа линия. Под карантина са поставени 14 лица от обкръжението на мъжа и такива, с които пряко е общувал в Ямбол, Елхово и Мелница – роднини, близки, колеги, общопрактикуващ лекар и медицинска сестра. Жената, с която живее също е приета в болницата, с грипоподобни симптоми. Резултатът от нейната проба се очаква утре.

„Спазвайте всички противоепидемични мерки наложени в областта. Носете маски! При посещение на институции, магазини, обществени места бъдете бдителни, пазете себе си и околните, спазвайте дистанция, съблюдавайте стриктна хигиена! Не се събирайте на групи, спазвайте изолация! Да се преборим с този вирус зависи от самосъзнанието на всеки един от нас“, това призоваха за пореден път членовете на Областния медицински съвет.

 

Last Updated (Wednesday, 15 April 2020 13:56)

 
There are no translations available.

На днешния брифинг относно епидемиологичната обстановка и предприеманите мерки свързани с разпространението на COVID-19 в област Ямбол, участие взеха председателят на Областния медицински съвет и областен управител Димитър Иванов, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева, прокуристът на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол д-р Димитър Рунков и Добриела Праматарова представител на БЧК Ямбол.

От днес в Ямбол започва предоставяне на многократни маски на граждани, които по една или друга причина са излезли в града и са на обществени места, без предпазно средство. Инициативата се реализира от Областна администрация Ямбол, община Ямбол  съвместно с доброволци на Български червен кръст. „Важно е да сме отговорни и спазваме разпоредените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, важно е всеки един от нас като излиза да носи маска или предпазно средство. Затова предприемаме тази мярка да предоставяме маски на хора, кооито на улицата са без такива“, каза областният управител Димитър Иванов. Кметът на Ямбол Валентин Ревански подчерта, важността на личната отговорност и дисциплина и каза още, че е време да осъзнаем, сериозността на това заболяване. За реализиране на тази инициатива екипи от доброволци на БЧК ще обикалят ключови места и предоставят защитни маски в следващите няколко дни.

Относно актуалната картина в областта информация предоставиха д-р Генчева и д-р Рунков. Към 13 април в област Ямбол лицата поставени под карантина са 371. Лицата с изтекла карантина са 899.

До този момент всички направени 144 проби за коронавирус в областта са отрицателни. Според прокуриста на МБАЛ Ямбол ситуацията в областната болница е спокойна. Д-р Рунков и представителите на Областния медицински съвет благодариха на всички дарители на областната болница. С направените парични и материални дарения, според прокуриста на болницата, Ямбол и областта имат вече реанимация на добро европейско ниво, с 10 нови реанимационни легла и нова техника. Едни от големите дарители са Екобул пак, Палфингер, Ротари клуб, Гео груп, Репродуктор по свиневъдство… Първият доставен вече респиратор в болницата е дарен от народният представител Дилян Пеевски. Дарителската кампания продължава.

През настоящата седмица продължава дезинфекцията на основни улици и обществени места в градовете на областта. Продължават проверките на хранителните вериги, пазари и обществени обекти. „С още по-голяма отговорност и дисциплина на всеки един от нас ще се справим“, каза областният управител Димитър Иванов и призова за спазване на наложените мерки.

 

 

Last Updated (Monday, 13 April 2020 15:46)

 
There are no translations available.

На днешното си заседание Областният медицински съвет, председателстван от областния управител Димитър Иванов, обсъди ситуацията в област Ямбол преди предстоящите християнски празници Цветница и Великден, в ситуацията на извънредно положение и епидемия от коронавирус.

Ситуацията в област Ямбол към този момент е спокойна. Няма заболели пациенти с положителна проба. Намалява и броят на карантинираните лица. За това информира директорът на РЗИ Ямбол д-р Лиляна Генчева. Но предстоящите почивни празнични дни, струпването на повече хора изисква още по-голям контрол от страна на службите и самодисциплина от страна на гражданите, за да не допуснем разпространение на заразата.

Няколко конкретни решения взеха членовете на съвета.

В градовете Ямбол, Елхово и Стралджа ще бъде извършена дезинфекция на основните улици. Специализирана техника на Пожарна безопасност и защита на населението и Областна дирекция безопасност на храните ще извършва пръскането в по-късните вечерни часове, когато гражданите вече не са по улиците. Препаратите за дезинфекция са осигурени от общините. В Болярово дезинфекцията е извършена от община, а в община „Тунджа“ това ще се извърши на по-късен етап, на спирките в селата, когато се възстанови обществения транспорт. Четвъртък и петък тази седмица и следващата, около основните църкви и манастири в Ямбол се извършва пръскане с дезинфектанти. Това беше договорено между Областния медицински съвет и представители на църквата в областта в началото на седмицата.

В следващите две седмици -петък, събота и неделя се засилват проверките и контрола относно спазването на хигиенни мерки и допуск на хора в големите хранителни магазини и пазари, в цялата област.

Опасенията на членовете на Областния медицински съвет са в тези предстоящи почивни дни да не се стигне до струпване на повече хора на едно място, масови пътувания и не спазване на въведените мерки.

Призоваваме ви към още търпение и съобразяване с наложените противоепидемични мерки за социална изолация, спазване на дистанция и не събиране на много хора на едно място, казаха от Областния медицински съвет.

 

Last Updated (Thursday, 09 April 2020 16:00)

 
There are no translations available.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

ПО ПОВОД 7 АПРИЛ СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО

 

Уважаеми лекари,

Уважаеми медицински работници,

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

С признателност и благодарност се обръщам днес към всички Вас лекари, специалисти, медицински сестри, санитари, лаборанти, служители в здравните институции в област Ямбол!

Днес сигурен съм, няма да празнувате, а отново ще се борите за живот! Защото посрещаме тази година Световния ден на здравето, в ситуация на пандемия, изправени срещу опасността наречена COVID -19.

Имам възможността да срещна много от вас в тези трудни дни, и вас на първа линия и вас, в тила. От вас получих сили и увереност, че ще се справим!

Цялото ни общество отдава днес заслужено признание на всички, които със сърце, с професионализъм и всеотдайност служите на здравето и живота на пациентите.

Бъдете здрави, бъдете силни, бъдете съпричастни, бъдете лекари с главна буква!

 


С голяма благодарност и искрено признание за Вашия труд,

ДИМИТЪР ИВАНОВ

Областен управител на област Ямбол

 

Last Updated (Tuesday, 07 April 2020 10:31)

 
More Articles...