Областният управител Надя Данкинова изнесе лекция „Взаимодействие между местна власт и областен управител” в рамките на двудневния семинар за обучение на общински съветници и общинската администрация на община Ямбол, което се провежда в хотелски комплекс ”Ямболен” в местността Бакаджик. По време на презентацията областният управител представи Регионалната политика на България в процеса на интеграция към ЕС. Бяха разгледани преговорната позиция по глава 21, класификация на България съобразно стандартите на Евростат.
    Г-жа Данкинова разясни акцентите в Закона за регионално развитие и произтичащите от него ангажименти на общинските и областни управи по синхронизирането на областни и общински планове за развитие, структурирането на плановете за развитие на шестте планови региона и националната стратегия за регионално развитие.
    
В дискусията, посветена на взаимодействието между областния управител и местната власт, участие взе и зам.областният управител Мария Димитрова. Според приетия Закон за регионално развитие общините имат възможност да актуализират досегашните си стратегии за развитие за периода 2005-2006 г. или да съставят нова за 2007-2013 г., изтъкна зам.областният управител. Тя уточни, че до края на март е срокът, в който трябва да бъдат приети областните стратегии за развитие. Не по-късно от шест месеца след това трябва да бъдат приети и общинските.