„Необходима е промяна в досега съществуващия образ на ромската общност. Време е обществото да се раздели с някои остарели вече предразсъдъци. На преден план трябва да излезе положителният потенциал на ромите, на тяхната воля за успех и равностойна реализация. За това е нужно и тяхното мотивирано участие в този процес”. Това заяви областният управител Надя Данкинова при отриването на срещата с ромски неправителствени организации и медиите с представители на ромската общност за популяризиране на техния добър пример за успешна реализация в обществото. Срещата се състоя в клуб „Странджата” от 11.00 ч. Г-жа Данкинова подчерта работата на правителството по отбелязването на международния и национален старт на инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005 – 2015 г.”. Четири са сферите, към които е фокусирана инициативата, подкрепена от правителствата на 8 държави, Световната банка и Институт „Отворено общество”. Това са образование, здравеопазване, трудова заетост и подобряване условията на труд.
    За доброто настроение на участниците в срещата се погрижиха ученици от ОУ”Христо Ботев” - с.Кукорево, както и инструменталисти с ръководител Младен Сербезов. Ромските ритми, традиционните танци и „Джелем, Джелем” в изпълнение на Павлин Иванов създадоха допълнителен колорит.
    „Има много таланти от ромски произход, затова приканвам всички, които имат възможност да ги подкрепят – да го направят”, заяви първокурсничката във Варненския Свободен университет Галина Минкова. Завършила с отличен успех ямболската икономическа гимназия, през тази година Галина е носителка на грамота за студент с най-висок бал в учебното заведение. Тя изучава специалност „Счетоводство и контрол”.
    Добрите предпоставки за започване на собствен бизнес изтъкна Добри Демирев – собственик на транспортна фирма от с.Кукерево. Той е и председател на училищното настоятелство на ОУ”Христо Ботев”. „Стремежът към образование и даване на равен шанс за реализация на всички – това е част от формулата на успеха. Останалото е труд и кураж”, заяви Кина Атанасова, доскорошен национален председател на фондация „Болни от астма”.
    На срещата бе обявен и одобреният проект в конкурса на Областна администрация.

                                                          Снимки: 1 2 3 4 5 6 7 8