Подкрепа за по-нататъшно сътрудничество между съседните общини в България и Турция изрази зам.областният управител Мария Димитрова при откриването на конференцията на тема „Развитие на крайграничните региони в България и Турция”, която се провежда в хотелски комплекс „Ямболен” на местността Бакаджик. Г-ца Димитрова приветства намеренията на двете страни за обмен в сферата на културата, образованието, икономиката. Взаимните връзки с валийствата в Одрин и Лозенград с общините Къркларели и Лалапаша са един от начините за сближаване на местните общности и създаване на по-добри условия във всички сфери на обществения живот чрез използване на предприсъединителните и структурните фондове на ЕС, декларира зам. областният управител.
    В дискусиите участие взеха директорът на отдел „Култура” в община Одрин Билгин Девирен, Фетие Мустафаоглу – експерт в дирекция ”Култура”, Ебриз Ероглу – отдел „Европрограми и проекти” в община Одрин, както и Ъшълай Йълдъръм. Сред гостите са и координаторът по международни отношения в Одринската търговско-промишлена палата Мустафа Белекетли. В турската делегация има и гости от общините Кешан/ Нихат Селви/, Лалапаша /Дурсун Дживан/, Бабаески / Хилми Кушчу/, Къркларели /Кенан Гюбюз/.
    Двудневната конференцията, организирана от община Елхово, се провежда по проект „Заедно в Европа - развитие на трансграничното сътрудничество между България и Турция чрез създаване на условия за учредяване на еврорегион между двете страни”, финансиран по правителствената Комуникационна стратегия за присъединяване на България към ЕС.

                                                        Снимки: 1 2