В Деня на предизвикателството – 14 май - ученици от ямболските училища поеха по традиционния вече маршрут на велопохода, организиран от Областна администрация и община Ямбол, в рамките на правителствената инициатива „България Д@”.
    В 10 сутринта ентусиазираните колоездачи се събраха пред община Ямбол, откъдето колоната пое към градския парк.Там бе открит възстановения по правителствената програма за реализация на проекти в подкрепа на регионалното развитие Паметник на велосипедиста. Идеята за неговата реконструкция бе породена преди три години на първия велопоход, иницииран от Областния управител.Тогава Петър Панков, собственик на печатница „Планета” ,предложи поставения през 1935 година паметник в прослава на спорта в Ямбол да бъде възстановен. Това стана възможно със съдействието на скулптура Петко Йорданов. Така той отново стана символ за насърчаване на спортния дух у младите хора и спортсменството.
    Участниците във велопохода поеха към местността Ормана, където се проведоха състезания по майсторско колоездене и стрелба с въздушна пушка. За най-добрите бяха осигурени и награди. Първо място в спортната стрелба спечели възпитаничката на МГ”Атанас Радев” Анета Йовчева. Нейни подгласници станаха Ивайло Ташев от ОУ”Николай Петрини” и Николай Динков от ОУ”Христо Смирненски”.Уменията си в технично каране на велосипед защити Йордан Недков от ОУ”П.Р.Славейков”, класиран на първо място. За Михаил Стилианов от ОУ”Христо Смирненски” остана второто, а на трето място бе Веселин Кирилов от Професонална техническа гимназия „Иван Райнов”.
    Всички участници получиха рекламни материали, предоставени от Правителствена информационна служба.


                                   Снимки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13