Договорът за сътрудничество в областта на икономиката, културата и спорта между област Одрин и област Ямбол бе подписан от областния управител Надя Данкинова и валията на провинция Одрин Нусрет Мироглу в присъствието на турски журналисти и вицеконсула на Република България в Одрин - Веселин Божилов. Споразумението е в съответствие с подписаната от България и Турция Европейска Рамкова Конвенция за трансгранично сътрудничество между териториалните общности. В него са заложени периодични срещи за обсъждане и подкрепа на инфраструктурни проекти на крайграничните райони, партньорско участие в Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, подкрепа на държавни и местни институции, неправителствени или други организации от двете области за създаване на трайни партньорство на съвременни технологии, информационни системи, образование, култура, здравеопазване и спорт. Двете страни ще работят и за развитието на сътрудничеството в областта на промишлеността, селското стопанство и туризма чрез съвместни дейности на браншовите и неправителствените организации на двете области, създаване на смесени предприятия, стимулиране на общи изложби, панаири и базари, информационна и консултантска помощ при внедряване на съвременните технологии и обмен на взаимополезна информация за създаване на благоприятна бизнес среда. Областна администрация-Ямбол и валийство Одрин се ангажират да съгласуват действията и създаването на проекти по опазване на околната среда, чистотата на водите и преработката на битовите отпадъци, запазване на биологичното разнообразие в природата. Като клауза в договора е включено и опазването на културно-историческото наследство в двете области и развитие на туризма.
Българската делегация се срещна и с Вселенския патриарх Вартоломей, който за пръв път от 125 години отслужи литургия в българската църква „Св.Георги”. По време на двудневната визита в република Турция бе открита изложба на сценографката Александрина Игнатова в Културния център „Деведжихан”. Спектакълът „Орфей Прорицателят” на ДТ”Невена Коканова” – Ямбол бе поставен в Културния център „Шюкрян Сабанджи”.
    Българската делегация посети Историческия музей в Одрин, Търговската борса, както и турската част на ГКПП Лесово-Хамзабейли.
17 януари 2005г.                 Снимки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12