Министър-председателят Симеон Сакскобургготски и турският му колега Реджеп Тайп Ердоган откриха новия граничен контролно-пропускателен пункт Лесово-Хамзабейли - част от източния трансбалкански коридор Лесово-Ямбол-Карнобат-Шумен-Силистра. С откриването на този инфраструктурен обект се очаква развитие на крайграничните райони, подчерта в словото си премиерът Сакскобургготски. Той изтъкна и по-нататъшното развитие на българо-турските отношения, с оглед на приетата от правителството програма за откриване на нови 15 пресечни точки на страната. Министър-председателят подчерта увереността си в добросъседството и сътрудничеството между България и Турция.Ярък пример за това са контактите между областите Ямбол и Одрин.
     Населението на област Ямбол очаква изграждането на поредния граничен пункт с Република Турция Странджа-Малкочлар.
     С пускането в експлоатация на ГКПП Лесово-Хамзабейли ще бъде поет част от пътникопотока, преминаващ през ГКПП”Капитан Андреево –Капъкуле”. По предварителни разчети капацитетът на пункта е до 100 тира и 130 коли и автобуси.
Общата стойност на обекта е 6 мл. евро от републиканския бюджет.
     На церемонията по откриването присъстваха вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, министрите на финансите и земеделието Милен Велев и Нихат Кабил, заместник-министрите на външните работи и на регионалното развитие и благоустройството Бойко Коцев и Петя Гегова. Сред официалните лица бяха още областният управител на Ямболска област Надя Данкинова и заместник-областният управител Мария Димитрова, както и валията на провинция Одрин Нусрет Мироглу и зам.-валията Али Дениз Сюрмен.
     Ансамбълът за народни песни и танци „Тунджа” и турски фолклорен състав поздравиха официалните лица на турска територия, където бяха и множество граждани.
По-късно гостите бяха посрещнати на българска територия с хляб и сол по стар български обичай.
     Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев връчи почетни грамоти на 12 души с особени заслуги за изграждането на пункта. Сред тях са генералният консул на България в Турция Георги Димов, почетният консул на България в Турция Джемалетин Услу, зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев,
изпълнителният директор на Агенция „Митници” Асен Асенов, директорът на Национална служба „Гранична полиция” генерал-майор Валери Григоров, началникът на Регионален граничен сектор – Елхово полк.Стоян Стоянов, директор на дирекция „Регионално развитие” в МРРБ Бояна Чавдарова, бившият главен секретар на Министерски съвет и народен представител, настоящ ректор на Колеж по библиотекознание и информационни технологии –София Стоян Денчев, бившият областен управител на Ямболска област и настоящ народен представител Минчо Спасов,бившият областен управител на област Бургас в периода 1991-1994 г.Стефан Константинов, бившият кмет на община Елхово Атанас Чунчев, изпълнителният директор на фирма ”Инос” Георги Петков.

                                            Снимки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15