Два са възможните срокове за пуск на ГКПП Лесово-Хъмзабейли, стана ясно на проведената днес работна среща, на която присъстваха представители на българска и турска страна. Сроковете са до края на тази година и до края на месец май идната, уточни зам.министърът на регионалното развитие и благоустройството Хасан Хасан. Разгледани бяха базите от двете страни на митницата. От българска страна присъстваха освен зам.министър Хасан Хасан, областният управител Минчо Спасов, кметът на община Елхово инж.Димитър Димитров, началникът на Регионален граничен сектор –Елхово полк.Стоян Стоянов, представители на фирмата-изпълнител на обекта. В седемчленната делегация от съседна Турция бяха включени представителят на министерството на външните работи Джемал Ербай, зам.областния управител на Одринска област Али Дениз, представителя на Генерално управление “Митници” Ремзи Акчин, на министерствата на вътрешните работи и транспорта, фирмите-изпълнители на обекта. “Желанието и на двете страни е да бъде пуснат в експлоатация граничния контролно-пропускателен пункт до края на годината, но това би могло да стане само при ограничен пропускателен режим, с което ще бъде затруднен достъпа за останалите автомобили”, подчерта зам.министър Хасан Хасан. По време на разговорите стана ясно, че от турска страна са завършили административните сгради, предстои да бъдат подобрени водоподаването, електрозахранването и да бъде оборудван самите сгради. От българска страна все още има проблем със снабдяването с вода.
    Продължават разговорите за постигане на споразумение за крайния срок за пуск на обекта. Решение ще бъде взето от премиерите на двете държави, тъй като с разкриването на този ГКПП ще се решат проблемите с трафика на ГКПП-Капитан Андреево.
    Областният управител Минчо Спасов сезира зам.министър Хасан Хасан за съдействие за своевременно отпускане на необходимите 8 млн.лв. за довършване на пътя Сливен-Ямбол, който осигурява подхода към пътя за митницата на Лесово.

                                          Снимки: 1 2 3 4 5