Епизоотичната обстановка в област Ямбол е нормална, заяви на заседанието към работната група към Областната епизоотична комисия директорът на РВМС – Ямбол д-р Яни Христов. Не са констатирани повишена смъртност и заболеваемост по домашните и диви птици на територията на областта, категорични са експертите. На срещата присъстваха още д-р Стоян Колев – началник отдел „Здравеопазване” в РВМС, директорът на РИОКОЗ Рени Тотева, Динко Петков – представител на Държавна дивечовъдна станция „Тунджа”-Ямбол, както и орнитологът Георги Сеизов. Продължава да се следи популацията на птиците в района на селищата в близост до язовирите Овчарица и Малко Шарково, допълни д-р Колев. Съгласно заповед на генералния директор на НВМС ст.н.с. д-р Жеко Байчев, превантивните дейности по отношение на инфлуенцата по птиците ще продължат до края на месец май идната година.
Орнитологът Сеизов уточни, че язовир Овчарица е един от водоемите, където почиват прелетните птици, тъй като предпочитат влажни зони за почивка. /Пътят на водоплаващите е по крайбрежието на Черно море към Босфора и Дарданелите/. Наличието на горски масиви в близост до язовир Малко Шарково не позволява струпването на голямо количество птици, допълни Сеизов.Според него, е нужно наблюдение и на местността Ормана, където също би могло да има струпване на пернати.
   Д-р Яни Христов уточни, че са отпуснати на НВМС 500 000лв. за закупуване на ваксини и консумативи, за защитни облекла на ветеринарните специалисти, дезинфектанти и оптимизиране на наличната дезинфекционна техника на Регионалните Ветеринарно-медицински служби. Продължава осъществяването на постоянен контрол върху птицевъдните обекти, извършването на периодични клинични прегледи и сондажи серологични изследвания на домашни и диви птици за наличие на антитела и вирус на инфлуенца /грип / по птиците.