Заседание на Областен медицински съвет

Във връзка с искането на министъра на здравеопазването на областно ниво да бъдат обсъдени възможности за определяне и оформяне на изцяло Ковид болници и т.нар “чисти” болници без ковид пациенти, Областният медицински съвет се събра и реши: “Поради спецификата на областната болница и поради факта, че само и единствено МБАЛ “Св. Пантелеймон” може да поема спешност, на този етап реорганизация на лечебната мрежа на територията на област Ямбол не е необходима”. Това съобщи в края на заседанието областният управител Димитър Иванов.
Съвместно с РЗИ и директорите на четирите болници в областта д-р Димитър Рунков, д-р Бистра Пешева, д-р Антоанета Антонова и Димитър Помаков бяха обсъдени варианти на реорганизация на дейността на лечебните заведения. Изводът е, че на този етап системата така работи добре. Всяко от лечебните заведения поема и ковид болни. При усложняване на ситуацията и увеличение на броя на болните в МБАЛ “Св. Пантелеймон” Ямбол ще бъде оформено още едно ковид отделение, чрез реорганизация на отделението по “Уши, нос, гърло”.
Областният медицински съвет обсъди и състоянието на социалните домове и домовете за възрастни хора в петте общини на областта във връзка с разпространението на коронавирус. Към момента проблемни са в два от общинските социални комплекса с възрастни в Ямбол и “Тунджа”.
Това налага двете общини да обърнат по-голямо внимание и вземат бързи мерки за опазване, както на възрастните хора домуващи в старческите домове, така и на персонала. И на двете места в Ямбол и Болярско в домовете за възрастни има регистрирани положителни проби за ковид. От РЗИ са направени 167 бързи антигенни тестове на домуващите в ямболския дом. На всички 68 дали положителен резултат се прави и PCR тест. Положителните са изолирани, под наблюдение и в сравнително добро състояние, информира д-р Л. Генчева.
Засилване противоепидемичните мерки в социалните домове на подчинение на общините, и търсене възможности за осигуряване на допълнителен персонал за социалните центрове, където има заболели, поиска председателят на ОМС Димитър Иванов.