Областният управител с писмо до Инициативния комитет и кметовете и кметски наместници в Болярово

Областният управител на област Ямбол изпрати писма до Инициативния комитет за провеждане на местна гражданска инициатива град Болярово и кметовете и кметските наместници на селата Воден, Горска поляна, Иглика, Ситово, Крайново, Малко Шарково и Шарково във връзка с изясняване на факти и обстоятелства по отношение на проведена процедура по даване разрешение за проучване на подземни богатства на площ „Иглика“. Областният управител предприе крачката за директно обръщение към жителите на град Болярово и визираните села, с цел до хората да достигнат фактите такива каквито са. Тъй като до този момент сме свидетели на изопачаване на факти и обстоятелства от страна на общинската администрация.

Жителите на община Болярово трябва да знаят, че Разрешението за търсене и проучване на площ „Иглика“ е издадено на 10 март 2014г.

На 19 март 2014 г. кметът на община Болярово Христо Христов е уведомен писмено с писмо, съгласно чл.41, ал.1, от Закона за подземните богатства, за издаденото разрешение и е получил разрешението.

Знаело е и Правителството на БСП и партньори какво съгласуват и гласуват.

ЗА решението в Министерски съвет е гласувал и тогавашният министър на външните работи, сега народен представител от ямболски регион Кристиан Вигенин.

Освен това – кметът Христо Христов е имал двуседмичен законоустановен срок за обжалване на административния акт. Тогава кметът на община Болярово не е направил нищо. Не е казал, че това е нещо опасно. Не е подал жалба срещу решението. Не е информирал жителите на общината за процедурата по търсене и проучване на подземни богатства.

За това днес буди недоумение, това че тези факти са забравени, именно от лицата участвали в процедурата и запознати с нея.

Целта на областния управител е, както изясняване на фактите по темата, така и да успокои хората в населените места. Затова и цитира категоричното становище на министъра на енергетиката Теменужка Петкова: това което компанията може само, е да извършва проучване, но не и добив. Ако някога се стигне до откритие на находище, то задължително ще бъде направено първо оценка върху въздействието на околната среда.

Това, което ясно и категорично заявява областният управител на жителите на Болярово и засегнатите села, е че в Областна администрация няма към момента започната процедура за одобряване на устройствени планове, както и че при стартиране на каквато и да е процедура, тя ще бъде в полза на населените места и хората в региона.

Припомняме, че проучването на територията на землищата на селата Лалково, Голям дервент и Вълча поляна в община Елхово приключи без напрежение и опити за политически манипулации на местното население.

Областният управител изразява надеждата си, че кметовете и кметските наместници, както и Инициативния комитет ще запознаят населението на община Болярово с истинските факти по темата.