В ход е имунизацията на членовете на Секционните избирателни комисии в областта

Областният управител, представители на общините от област Ямбол, РИК Ямбол, РЗИ Ямбол, ОД МВР Ямбол и МБАЛ „Св. Пантелеймон“ обсъдиха  на работно заседание хода на имунизационния процес и ваксинирането против COVID 19, в контекста на организационно-техническата подготовка за предстоящите парламентарни избори.

На заседанието присъстваха Димитър Иванов – областен управител, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков, комисар Георги Кючюков – началник „Охранителна полиция“ ОД МВР, Екатерина Янева – председател РИК Ямбол, Донка Желева – гл.секретар РЗИ Ямбол и представители на общините Елхово, Стралджа, Болярово и „Тунджа“.

Във всички общини на областта консултациите за членове на СИК са проведени и са ясни предварителните списъци на членовете. До понеделник трябва да бъдат ваксинирани с първа доза желаещите да се имунизират членове на СИК. За целта партиите и общините трябва да предадат на РЗИ списъци с желаещите да се ваксинират. Членовете на СИК се ваксинират с ваксината на Файзер. Втората доза от ваксината ще бъде поставена 10 дни преди датата на изборния ден. До момента вече са имунизирани над 120 души. Ваксинацията за членове на СИК става в специализиран кабинет на РЗИ в Ямбол, в ЦСМП в Стралджа, Войника, Тенево, Скалица и Болярово, както и специален кабинет в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол. Кабинетът в ямболската болница ще работи всеки делничен ден от 14.00 до 20.00 часа, а в събота и неделя от 10.00 до 20.00 часа. За членовете на СИК, които са в централен район на община „Тунджа“/близките населени места до града/, имат възможност да се ваксинират в кабинета в МБАЛ „Св. Панталеймон“. С логистиката на община „Тунджа“, останалите желаещи да се ваксинират членове на СИК могат да го направят и в селата Скалица и Тенево. Членовете на СИК в Ямбол се ваксинират в кабинета в РЗИ Ямбол, както и останалите граждани. До момента изявилите желание членове на СИК за ваксинация са около 60% от всички общини.

„Логистиката в процеса на имунизиране на членовете на секционните комисии не е лесна, трябва да стане бързо и ще я направим“, изрази увереност областният управител Димитър Иванов.

Същевременно тече при засилен интерес и процесът на ваксиниране във фази от 1 до 5 и в зелените коридори. Местата, където може и се правят ваксинации са обявени. В процеса се включват и личните лекари. Вчера 29 лекари от доболничната помощ са получили ваксини за имунизация. Новата пратка с ваксини за област Ямбол се очаква на 1 март.  

До момента ваксинирани против COVID 19 са 400 лица с по две дози и 900 лица с една доза.