Новият болничен комплекс в Ямбол трябва да е готов до февруари 2022г.

Днес, изп. директор на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков, областният управител на област Ямбол Димитър Иванов, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, заедно с Теодор Тодоров, управител на фирмата изпълнител на проект “Доизграждане на болничен комплекс в Ямбол” – „Тодоров и син” ООД и проектанта инж. Николай Николов проследиха стартиралите строително-ремонтни дейности на място. В присъствието на журналисти областният управител заяви: „Както открито и честно пред обществото се проведе поръчката и изборът на изпълнител, така бързо и пред погледа на обществеността ще се извършват и ремонтните дейности на новия болничен комплекс, защото това е най-значимият и важен проект за региона“.

Заложените в проекта срокове за изпълнение са оптимистични. Изп.директор на ямболската болница д-р Димитър Рунков смята, че февруари 2022г. новият болничен корпус ще е готов. „Защото имаме обща цел – довършване на Новата болница на Ямбол!“, категоричен е д-р Рунков.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански, пред журналисти коментира важността на обекта, както за Ямбол, така и за областта: „Изключително важно е, че в такъв решаващ момент държавата подкрепи този обект. Лично аз отдавна съм спрял да вярвам само на думи, делата говорят повече от думите и са по-красноречиви. Сега сте тук и виждате, че на обекта се работи! Надявам се, че новото ръководство на болницата и д-р Рунков, ще привлекат и нови специалисти, които ще работят тук, в новия комплекс. И още веднъж видяхме, че когато община и държава работят заедно, при добър диалог, като този, който имаме, нещата могат да се случат“. Като ангажимент на община Ямбол, кметът Ревански посочи, че ще бъде проектиран и изграден довеждащия път до Новата болница, за което са предвидени средства в бюджета на общината.

„Проектът за нова областна болница години наред премина през изпитания, перипетии, но радващо е доверието, което получихме от държавата и реалната реализация на проекта”, заяви областният управител Димитър Иванов.

„В този период на пандемия всички разбрахме, колко важни са болниците и лекарите, затова съм толкова убеден, че този дългоочакван проект за нов болничен комплекс в Ямбол наистина се случва“, каза още Димитър Иванов. „Само за 3 месеца беше проведена обществена поръчка, избран изпълнител и стартирали строителни дейности. Въпреки, че проекта още 2013 година можеше да започне, с двама министри от Ямбол в кабинета Орешарски… беше отхвърлен. След това отново започна, но чухме оправдания, не стигали средствата… Това, което се случи през последните месеци е доказателство, че когато се работи честно, открито, в интерес на гражданите и с тези средства проектът може да бъде реализиран. Затова на изпълнителите и надзорите пожелах – успешна работа, да се спазят сроковете и хората да бъдат доволни от завършването на новия болничен комплекс“, каза още областният управител.

Стана ясно още, че в момента освен работата по основната сграда отвън и вътре, тече и подготовка на терена, където ще се изгради нова постройка за инфекциозно и белодробно отделение, паркинги и др. Следващата седмица се очаква да стартират строителните работи и по новия Спешен център. Това е отделен обект, с избран друг изпълнител и сключен договор от Министерство на здравеопазването. Новото спешно отделение ще бъде от южната страна на основната сграда, на приземен етаж и към него ще има отделен подход.

Единственото притеснение за проекта, което изрази областният управител Димитър Иванов, е от гледна точка на сигурността и развитието на страната след 4-ти април. И изрази своята убеденост, че „стабилността, която в момента я има в държавата и правителството, доверието, което има към община Ямбол и областта, ще продължи за да може този комплекс наистина да бъде завършен, за да няма връщане към стари тези и политики, от типа, че Ямбол няма нужда от болница, че средствата не стигат… Когато се работи в интерес на всички – и средствата стигат и Ямбол ще има Нова болница!, категоричен е Димитър Иванов.