Month: септември 2021

Област Ямбол предоставя добри условия на инвеститорите, нова инвестиция за над 15 млн. лева идва в града

През изминалите няколко месеца бяха проведени работни срещи между производителя на фотоволтаични модули „Exe Solar“, кмета на община Ямбол Валентин Ревански и областния управител на област Ямбол Георги Чалъков.

След положените съвместни усилия между Общинска и Областна администрация, бе получено потвърждения, че „Exe Solar” има намерение да инвестира в нова производствена линия за фотоволтаични модули в района на град Ямбол.

По думите на новия инвеститор, готовността за оказване на пълна подкрепа, заявена категорично от страна на кмета и областния управител, е причината за тяхното крайно заключение – Ямболска област предлага по-добри възможности за инвестиции, спрямо представените такива от други региони в страната.

Компанията ще инвестира в изграждането на новия производствен завод над 15 милиона лева. Освен инвестицията в местна работа ръка, “Exe Solar“ ще се стреми да си сътрудничи и с университети и образователни институции в региона, които в бъдеще да им осигуряват високоспециализирани служители. Фирмата инвеститор изразява желанието си и да участва в обществения живот на област Ямбол с конкретни спонсорства и подкрепа, които биха могли да подобрят качеството на живот на гражданите.

„Това ще бъде още една стъпка напред за област Ямбол. Изключително съм щастлив от доброто партньорство с община Ямбол и кмета Ревански. Ние работим добре заедно, водени от една и съща цел – развитието на Ямбол и Ямболска област и по-добрият живот на всички жители!“, коментира областният управител Георги Чалъков.

„Exe Solar“ е европейски производител на фотоволтаични модули и работи в сектора на възобновяемата енергия, разработвайки висококачествени слънчеви панели. Фирмата от години произвежда в Китай и създаването на тази нова производствена линия за тях ще бъде своеобразно „връщане“ на производството в Европа.

Областният управител Георги Чалъков и неговият заместник Драгомир Димитров извършиха оглед на язовирите „Малък Манастир“ и „Пчела”

Днес областният управител Георги Чалъков и неговият заместник Драгомир Димитров извършиха оглед на два от язовирите в областта, язовир „Малък Манастир“ и язовир „Пчела“.

Те констатираха, че по язовир „Малък Манастир“ ремонтните дейности все още не са приключили, макар че срокът за завършването му е изтекъл преди повече от три месеца. От техническия ръководител на обекта, г-н Живко Костов, стана ясно, че срокът е бил удължен с нови два месеца.   На язовир „Пчела“ строително-монтажните работи са приключили, към момента обектът се почиства и се приготвя за предаване.

Проверката на ДНСК е установила, че и двете съоръжения са абсолютно незаконни. Нямат издадени строителни разрешения от компетентните органи, въпреки че при първоначалната проверка е обяснено, че ремонтите се извършват по графа „Бедствия и аварии“. Според извършените проверки, това са нови съоръжения изградени след основни ремонти, подлежащи на одобрение по установения ред, по Закона за устройство на територията.

В решението от проверката на ДНСК е посочено ясно, че обектите нямат строителни разрешения и ще бъде издадена заповед за спиране на строежа, макар че обектът язовир „Пчела“ е напълно завършен. По всяка вероятност, ще се пристъпи към заповед за събаряне на незаконните строежи, общата стойност за извършените ремонти на които, е над 3,5 млн. лева.

 „Това са обекти за милиони! Кой ще заплати за изготвяне на проект за събаряне на съоръженията или за самото събаряне, данъкоплатците? Това е резултатът от досегашното десет годишно управление – държавата е нарушител на законите, а изградените съоръжения, паметници на корупцията!“, коментира на място областният управител Георги Чалъков.

Припомняме, че на брифинг още в края на месец юли, от страна на областния управител бяха изразени съмнения, относно изрядната документация на язовирите. Към тогавашна дата, обаче, проверката от страна на ДНСК все още беше в ход.    

Проведоха се консултациите за състава на РИК Ямбол

Във връзка с произвеждане на избори за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание на 14 ноември 2021г., съгласно разпоредбите на чл. 60, ал.1 и ал.2 от Изборния кодекс, областният управител на област Ямбол свика и проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия – Ямбол.

На днешните консултации участие взеха упълномощени представители на:

ПП „Има такъв Народ“, Коалиция „ГЕРБ-СДС“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Демократична България – Обединение“, Партия „ДПС“, Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.

Районна избирателна комисия Ямбол съгласно решенията на ЦИК е 13 членна и се състои от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. ПП „Има такъв Народ“ ще има 3 представители. Предложението им за председател е Милко Димитров и членове Катя Апостолова и Веса Ефева. Коалиция  „ГЕРБ-СДС“ също ще има 3 представители. Предложението на ГЕРБ за председател на РИК-Ямбол е Ани Канева. За членове са предложени Димитър Събев и Емилия Марчева. Коалиция „БСП за България“ ще има 2 представители, тяхно е предложението за секретар – Яна Първанова и за член Биляна Кавалджиева. Коалиция „Демократична България – Обединение“ предложиха за заместник-председател Николай Начев и за член на комисията Нели Стоянова. Партия „ДПС“ има две места в комисията, като техните предложения са Лора Каламерова за секретар на РИК и за член – Мима Атанасова. Предложението на Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ е за Мариана Гърдева за член.  

Политическите консултации приключиха със съгласие между ПП „Има такъв народ“ и Коалиция „ГЕРБ-СДС“ относно позициите на председател на РИК-Ямбол Милко Димитров и заместник-председател Ани Канева. За мястото на секретар не се постигна съгласие и двете предложения ще бъдат изпратени към Централна избирателна комисия.  

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс областният управител ще изпрати така направените предложения в Централната избирателна комисия, която ще вземе окончателно решение за състава на РИК-Ямбол.

Успешна академична година пожела Областният управител във Факултет “Техника и технологии”

Областният управител Георги Чалъков и неговите заместници Драгомир Димитров и Светослав Стоев бяха гости на откриването на акадамичната година във Факултет “Техника и технологии” към Тракийски университет.

“Благодарение на този факлутет нашият град може да се похвали, че дава възможност на много млади хора да получат образование на високо ниво, от преподаватели, доказани професионалисти в областта си”, се казваше в приветствието на областния управител.

Започна Преброяване 2021

През 2021 г. ще се осъществи преброяване на населението и жилищния фонд във всички държави – членки на Европейския съюз. Най-голямото статистическо изследване ще събере и предостави качествена и съпоставима информация за броя, демографската структура и социално-икономическите характеристики на населението, от една страна, а от друга – за характеристиките на сградния фонд и жилищните условия на домакинствата в страната.

Преброяване 2021 ще се състои между 7 септември и 3 октомври 2021 г. в 0.00 часа на 7 септември започна електронното преброяване, което ще продължи до 24.00 часа на 17 септември. Всеки човек, живеещ на територията на страната, ще може да преброи себе си и семейството си, като попълни онлайн преоброителната карта на www.census2021.bg . Попълването на картата е бързо и лесно – необходими са само компютър, таблет или мобилно устройство, български документ за самоличност, ЕГН и валиден електронен адрес.

Данните от преброяването се използват в процеса на вземан на решения и при разпределяне на финансиране в различни области като образование, здравеопазване, социална защита и други. Те са в основата на разработването на национални и регионални политики, което превръща преброяването в общонационална задача.

Заседание на Областния медицински съвет

В Областна администрация Ямбол се проведе заседание на Областния медицински съвет. Актуалната епидемиологична обстановка в областта бе представена от директора на РЗИ Ямбол д-р Лиляна Генчева и главния секретар на РЗИ Ямбол, Донка Желева.

Всички присъстващи бяха запознати и с последната заповед на министъра на здравеопазването д-р Кацаров, която налага по-строги мерки от 07.09.21 г. и е достъпна на сайта на Министерството. 

Към 03.09.2021 г., четиринадесет дневната заболеваемост е 375,2 на 100 000 души население, което означава, че област Ямбол се намира в червената зона спрямо Националния оперативен план за справяне с Пандемията от Ковид 19 и пето място по брой заболели в страната.

Представителите на лечебните заведения в областта, докладваха пред Областния управител Георги Чалъков актуалното състояние на болниците спрямо активните случаи на Ковид 19 и заетите легла. От предоставената информация стана ясно, че с оглед изпълнението на Националния план са разкрити и нови легла в някои от лечебните заведения, което прави техния общ брой 126, от които към този момент свободни са 45.

Относно хода на ваксинацията, към днешна дата населението с напълно завършен цикъл на имунизация в областта е 16,50% около 16 500 души. За периода 30.08-02.09.21г. са поставени 738 ваксини, от които 434 са първа доза.

За седмицата 23.08-29.09.2021 г., са извършени 415 проверки на Заведения за обществено хранене, търговски обекти, нощни заведения, бензиностанции и обекти с обществено предназначение, за спазване на противоепидемичните мерки. От учебните заведения в областта са докладвали пред РУО Ямбол своята готовност за започване на учебната година. На този етап, на територията на област Ямбол, имунизираният педагогически персонал е около 30%, други 30% са преболедували, а 5% са с поставена първа доза ваксина.