Обсъжда се възможността за разкриване на още Ковид легла в областната болница

Заболеваемостта и положителните диагностицирани с COVID 19 в областта расте. За седмица над 200 са новите случаи с доказан положителен тест за коронавирус. Най-голямата и поемаща цялата спешност на случаи, болница “Св.Пантелеймон” се задъхва, лекарите и медицинските специалисти са на ръба на възможностите си. Разкритите легла за лекуване на пациенти с ковид и пневмонии са заети. А предстоят не по-леки седмици.

Търсенето на реални решения събра днес областния управител Димитър Иванов, директора на РЗИ д-р Лиляна Генчева, д-р Кривошиева, директора на РЗОК д-р Денка Петрова, директора и зам.директора на МБАЛ “Св.Пантелеймон” д-р Димитър Рунков и д-р Валентин Вълчев и д-р Антоанета Антонова от МБАЛ “СВ.Йоан Рилски”.

Последната седмица регистрира увеличен поток и прием на пациенти нуждаещи се от болнично лечение. Дори и с триаж работата в болницата е изключително натоварена.

“Натискът върху системата на болнично лечение е голям”, категорични са лекарите от болничното ниво. Страхът на хората за тяхното здраве е разбираем, но призивът на всички специалисти е преди да потърсим болнична помощ и отидем в спешните отделения , да се обърнем към личните лекари, които компетентно да определят състоянието ни. В тази ситуация в болничните заведения ще влизат действително най нуждаещи се и тежки случаи.
Към момента в ямболската болница има всички необходими лекарства за лекуване на пациентите, потвърдиха от болничното заведение.
На срещата бяха обсъдени вариантите и възможностите за увеличаване капацитета на МБАЛ и преструктуриране на още отделения за лечение на ковид, при увеличен наплив на пациенти. “Трябва да мислим както за увеличаване на леглата при нужда, така и за запазване и съхраняване на болничните лекари и сестри”, категоричен бе Д.Иванов.