Разкриват се допълнително легла в МБАЛ “Св. Пантелеймон” Ямбол

От днес със заповед на директора на РЗИ Ямбол и след решение на Областния медицински съвет в Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ Ямбол ще бъдат разкрити допълнително 10 легла за лечение на пациенти с COVID 19, за сметка на вътрешното отделение.

Заседание ОМС

Това стана ясно след обсъждане на актуалната и фактическа ситуация в областта по отношение разпространението на ковид. Заболеваемостта, дейността на болничните заведения и мерките за овладяване на вирусното заболяване разгледаха на работно заседание областният управител Димитър Иванов, изпълнителният директор на МБАЛ „Св. Панталеймон“ Ямбол д-р Димитър Рунков, д-р Денка Петрова – директор на РЗОК Ямбол, д-р Лиляна Генчева – директор на РЗИ Ямбол, д-р Зоя Кривошиева – директор Дирекция „Медицински дейности“ към РЗИ Ямбол.

По време на заседанието д-р Л. Генчева информира за фактическата обстановка на областно ниво, към 10 декември. Към вчерашния ден в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ 50 от 54 легла за лечение на неусложнени случаи на ковид са заети, плюс 7 интензивни легла. В частната болница „Св. Йоан Рилски“ също и след разкриването на допълнителни легла те са почти запълнени – от 46 общо 41 вчера са били с пациенти за лечение на ковид. Това налага и разкриването на допълнителни легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. В областната болница ще бъде направено вътрешно преструктуриране и 10 от леглата на вътрешно отделение ще бъдат за ковид пациенти, бе предложението на директора на болничното заведение д-р Рунков.

След ограничаване дейността на общинската болница в Елхово и невъзможността и да приема и лекува пациенти с коронавирусна инфекция и пневмонии, препоръката на Медицински съвет, останалите фактически две активни болници в Ямбол, да приемат предимно болни от област Ямбол.

Анализът на РЗИ и медицинския съвет сочи, че през последните две седмици от 23. 11 до 6.12 на областно ниво се наблюдава тенденция на нарастване на  заболеваемостта и броя на пациентите с ковид до нивата на 766 души на 100 хиляди. Отчетената смъртност е средната за страната. Според медицинските експерти една от причините за смъртността е, че пациентите отиват в болничните заведения в много тежко състояние.

Именно затова и едно от посланията и призивите на медицинските лица към хората е да не се самолекуват, да обръщат внимание на себе си и близките си и навреме да търсят медицинска помощ, а при влошаване и специализирана медицинска помощ. „МБАЛ „Св. Пантелеймон“ няма листа на чакащите и нека хората не се притесняват за това. Със стартиралата работа на лабораторията получаваме бързо резултатите от изследванията и много бързо пациентите се насочват за кой болничен сектор са.“, категоричен бе д-р Димитър Рунков.

До момента 310 медицински лица, в това число лекари и медицински персонал от болниците, общопрактикуващи лекари, лаборанти, фармацевти са изразили желание да се ваксинират, след стартиране кампанията по ваксинация, информираха от РЗИ.