Заседание на Областния медицински съвет

Заседание на Областния медицински съвет, във връзка с готовността на лечебните заведения да посрещнат евентуална нова вълна от заболели от Ковид 19, се проведе в Областна администрация Ямбол.

Актуалната епидемиологична обстановка в областта бе представена от директора на РЗИ Ямбол д-р Радостина Калчева – Николова.

Към 19.07.2022 г., четиринадесет дневната заболеваемост е 187 на 100 000 души население, което означава, че област Ямбол се намира в жълтата зона със заболеваемост между 100 и 350 на 100 000 души. Ямбол е една от деветте области преминала на етап I по заболеваемост.

Заболелите в нашата област са 348, като от тях 14 лица се лекуват в болнични заведения, 12 – в Ямболската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ , 1 – Сливен и 1 – във ВМА София, а останалите 334 се лекуват в домашни условия. Под карантина са 157 души. Общо лицата с поставена диагноза от началото на пандемията са 17 970, а починалите са 750 души. За последното денонощие са установени 43 нови случая, а за последните две седмици са починали двама души.

Преминаването на границата от 100 заболели на 100 000 души и влизането в жълтата зона, предвижда въвеждането на нови мерки на територията на областта за срок от тридесет дни, а именно задължителното носенето на предпазна маска в болнични заведения, аптеки, оптики, институции за социални услуги и градски и междуградски транспорт, както и спазването на физическа дистанция от 1,5 метра при струпване на  хора на открито. Работодателите следва да осигурят безопасни условия на труд на служителите си и да не допускат на работа хора с остри респираторни заболявания, както и при възможност да създадат организация за работа от дистанция. Да се организира ежедневен сутрешен филтър в детските градини, както и в специализираните институции за социални услуги.