Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов с коментар по проблема с транспортното обслужване в община „Тунджа“

Отново чрез медиите кметът на община „Тунджа“ се опитва да прехвърли решаването на проблема с транспортното обслужване на населението, от общината на държавата, на министъра на транспорта, на областен управител или на община Ямбол. Много станаха напоследък неразрешените проблеми в община „Тунджа“ и темите поставени на вниманието на обществеността, което явно изнервя кметския екип. Факт е, че възложител на обществения транспорт от квотата на община „Тунджа“ е самата община „Тунджа“ т.е. отговорността е на кмета на община „Тунджа“. Искам ясно да подчертая, когато си възложител, когато хората са ти гласували доверие си длъжен да работиш в техен интерес и да изпълняваш служебните задължения, а не да прехвърляш отговорността и да търсиш начини да се отървеш от проблема.

Трябва да се търсят решения. Но решения ще се намерят когато се води институционален диалог. Няма как това да стане ако един кмет нарича превозвачите „рекетьори“ и ако не се ползва от добрата практика и опит на другите общини. Община Стралджа и община „Тунджа“ поеха обслужването на транспорта си по едно и също време. Знаете как община Стралджа с по-малък бюджет, с дофинансиране от собствените си приходи, успя да си реши проблема и там проблем с транспорта няма.

Кметът на община „Тунджа“ настоява областният управител да вземе и реши проблемите му с транспорта. Категорично следва да се отбележи, че не е в правомощията на областен управител възлагането и управляването на обществения превоз на пътници на територията на една община.

Ще припомня някой факти: През март 2019 г. между община Ямбол и община „Тунджа“ е сключено споразумение, с което квотите за обществен превоз на територията на община „Тунджа“ се прехвърлят от община Ямбол на „Тунджа“. С което възлагането, организирането, избирането на превозвачи на територията на община „Тунджа“ става ангажимент на община „Тунджа“.

При приемане квотите за извършване на обществени превози на населението на община „Тунджа“ от ръководството на общината бяха наясно, че като община не попадат в обхвата на Наредбата за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински райони.

Всички искания за нова транспортна схема на общината в Областна транспортна комисия са разгледани и утвърдени. Утвърдено е и искането им за намаляване на броя на курсовете на автобусните превози.

Това, което областен управител е направил, за да защити интереса на населението на община „Тунджа“, ползващо обществен пътнически транспорт, е да утвърди поисканите от общината транспортни схеми и да даде разрешение за спешна мярка на общината, за да извършва обществен превоз без проведена обществена процедура за избор на изпълнител.

В така развилата се ситуация, призовавам страните за разумен подход и разрешаване на проблема. Обръщам се към превозвачите да проявят отговорност и изпълняват транспортното обслужване на населението до провеждане на обществена поръчка и избор на изпълнител. С писмо община „Тунджа“ е уведомила на 15.01.21г. областен управител, че стартира нов избор на изпълнител на обществен транспорт на пътници по автобусни линии, част от Областна транспортна схема, от квотата на община Тунджа. Надявам се тази процедура да е успешна и има необходимото транспортно обслужване за населението на община „Тунджа“.