Брифинг на областния управител Георги Чалъков и зам. областния управител Драгомир Димитров се проведе в ОА Ямбол

В основна тема на брифинга се превърнаха работните отношения между Областна администрация и МБАЛ „Свети Пантелеймон“ Ямбол, които по думите на областния управител, показват пълна незаинтересованост към работата на Областния медицински съвет към ОА Ямбол. Представители на болничното заведение не присъстваха на последните заседания на ОМС, както и на работна среща заедно с кмета на община Ямбол Валентин Ревански и главния секретар на РЗИ Донка Желева, инициирана от областния управител. На заседание на ОМС, където бе представен Националния план за справяне с Пандемията от Ковид 19, представител на най-голямото болнично заведение в областта също липсваше.

„Тези заседания и работни срещи не са моя лична прищявка, те са нужни за да имаме стиковка между институциите и за да успеем да се справим с евентуална четвърта вълна на Ковид 19. От МБАЛ „Свети Пантелеймон“ показват незаинтересованост към тези срещи, както и неуважение към състава на ОМС, който е почти изцяло от техни колеги – лекари. Нито аз, нито някой от членовете на Областен медицински съвет сме обидили когото и да било от Болницата, напротив, отнасяме се с нужното уважение, дори когато тях ги няма. Именно затова не разбирам от какво е продиктувано тяхното поведение. Все пак това е най-голямото болнично заведение с най-сериозна леглова база и тяхното отсъствие от подобни срещи е напълно изключено.“, коментира в хода на брифинга областният управител Георги Чалъков.

За проблемите в комуникацията с МБАЛ е уведомено и Министерство на здравеопазването, които към този момент извършват вътрешен одит в болничното заведение.

Пожароопасност

Към този момент ситуацията с опасността от възникване на пожари в областта е спокойна. Областна администрация е в постоянен контакт както с директора на РДПБЗН, комисар Кольо Гяуров, така и с общините от областта. Всички мерки, които бъдат предвидени от Националния щаб ще се изпълнят, а в момента ОА изисква справка от всички общини, относно пожарите, които са се случили на пасища и мери.

Ремонтни дейности по пътищата в областта

В област Ямбол се извършват текущи ремонти, като основно се работи по пътища на територията на селата Чарган, Бояджик и Бояново, а скоро се очаква да започне и ремонтът на пътя с. Недялско  – с. Иречеково. По думите на областния управител, дори в ситуация на нови избори и смяна на властта, институцията Областна администрация ще продължи да настоява за завършване на всички важни обекти в областта, като например Околовръстния път на Ямбол и пътен възел Воденичане.

Граница

Проблемните участъци на граничното съоръжение са най-вече в областите Хасково и Бургас, но и Ямболското съоръжение, също както и останалите има нужда от поддръжка. Всяка година се правят заявки за финансови средства за поддръжка на оградата, количествено-стойностни сметки  и всичко останало, което е необходимо.

Язовири

На предходен брифинг в ОА бе споменато за съмнения, относно изрядната документация на язовирите, в които към този момент се извършват дейности по ремонт, а именно язовир „Пчела“ и язовир „Малък Манастир“. Планираната проверка от ДНСК се извършва и не е приключила, но към момента очакванията на областния управител се потвърдиха, фирмите са работили без одобрени строителни книжа и без издадени строителни разрешения.

Язовир „Пчела“ е на ниво завършване, „Малък манастир“ все още е на същия етап, от преди три месеца, макар че и към тогавашна дата срокът за завършване е почти приключил. Това явно е била практиката, да се работи без каквито и да е одобрени строителни книжа, което, по думите на областния управител, е абсолютно недопустимо – държавни структури и фирми да нарушават законите.