Month: февруари 2021

Новият болничен комплекс в Ямбол трябва да е готов до февруари 2022г.

Днес, изп. директор на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков, областният управител на област Ямбол Димитър Иванов, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, заедно с Теодор Тодоров, управител на фирмата изпълнител на проект “Доизграждане на болничен комплекс в Ямбол” – „Тодоров и син” ООД и проектанта инж. Николай Николов проследиха стартиралите строително-ремонтни дейности на място. В присъствието на журналисти областният управител заяви: „Както открито и честно пред обществото се проведе поръчката и изборът на изпълнител, така бързо и пред погледа на обществеността ще се извършват и ремонтните дейности на новия болничен комплекс, защото това е най-значимият и важен проект за региона“.

Заложените в проекта срокове за изпълнение са оптимистични. Изп.директор на ямболската болница д-р Димитър Рунков смята, че февруари 2022г. новият болничен корпус ще е готов. „Защото имаме обща цел – довършване на Новата болница на Ямбол!“, категоричен е д-р Рунков.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански, пред журналисти коментира важността на обекта, както за Ямбол, така и за областта: „Изключително важно е, че в такъв решаващ момент държавата подкрепи този обект. Лично аз отдавна съм спрял да вярвам само на думи, делата говорят повече от думите и са по-красноречиви. Сега сте тук и виждате, че на обекта се работи! Надявам се, че новото ръководство на болницата и д-р Рунков, ще привлекат и нови специалисти, които ще работят тук, в новия комплекс. И още веднъж видяхме, че когато община и държава работят заедно, при добър диалог, като този, който имаме, нещата могат да се случат“. Като ангажимент на община Ямбол, кметът Ревански посочи, че ще бъде проектиран и изграден довеждащия път до Новата болница, за което са предвидени средства в бюджета на общината.

„Проектът за нова областна болница години наред премина през изпитания, перипетии, но радващо е доверието, което получихме от държавата и реалната реализация на проекта”, заяви областният управител Димитър Иванов.

„В този период на пандемия всички разбрахме, колко важни са болниците и лекарите, затова съм толкова убеден, че този дългоочакван проект за нов болничен комплекс в Ямбол наистина се случва“, каза още Димитър Иванов. „Само за 3 месеца беше проведена обществена поръчка, избран изпълнител и стартирали строителни дейности. Въпреки, че проекта още 2013 година можеше да започне, с двама министри от Ямбол в кабинета Орешарски… беше отхвърлен. След това отново започна, но чухме оправдания, не стигали средствата… Това, което се случи през последните месеци е доказателство, че когато се работи честно, открито, в интерес на гражданите и с тези средства проектът може да бъде реализиран. Затова на изпълнителите и надзорите пожелах – успешна работа, да се спазят сроковете и хората да бъдат доволни от завършването на новия болничен комплекс“, каза още областният управител.

Стана ясно още, че в момента освен работата по основната сграда отвън и вътре, тече и подготовка на терена, където ще се изгради нова постройка за инфекциозно и белодробно отделение, паркинги и др. Следващата седмица се очаква да стартират строителните работи и по новия Спешен център. Това е отделен обект, с избран друг изпълнител и сключен договор от Министерство на здравеопазването. Новото спешно отделение ще бъде от южната страна на основната сграда, на приземен етаж и към него ще има отделен подход.

Единственото притеснение за проекта, което изрази областният управител Димитър Иванов, е от гледна точка на сигурността и развитието на страната след 4-ти април. И изрази своята убеденост, че „стабилността, която в момента я има в държавата и правителството, доверието, което има към община Ямбол и областта, ще продължи за да може този комплекс наистина да бъде завършен, за да няма връщане към стари тези и политики, от типа, че Ямбол няма нужда от болница, че средствата не стигат… Когато се работи в интерес на всички – и средствата стигат и Ямбол ще има Нова болница!, категоричен е Димитър Иванов.

Започва строителството на новата болница в Ямбол

„Мога да ви кажа с категоричност, че приключиха процедурите по избор на изпълнител на Новата болница, сключваме договорите за строителен и авторски надзор и до седмица започва реално ремонта на сградата“, това заяви на журналистически въпрос на брифинг днес директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Ямбол д-р Димитър Рунков. Като допълни, че в момента вече вървят подготвителни дейности по почистване на терена, за да влезе специализираната техника, която започва ремонта на дългоочакваната от ямболци и жителите на областта Нова болница.

И областният управител Димитър Иванов коментира пред журналистите: „Вие сте свидетели, че в екип с д-р Рунков, без много шум, показахме отговорност, показахме, че когато работиш открито, честно и в интерес на хората, няма нещо, което да създава пречка и да не може да стане. Да, наистина стартира строителството, заявявам го и аз категорично!“. И допълни, че във връзка с предстоящото мащабно строителство на новата болница, съвместно с кмета на община Ямбол, директора на ОПУ Ямбол и Пътна полиция е изготвен план на временната организация за движение, тъй като ще има доста тежка техника в района. „Може да има затруднения и неудобство за част от гражданите, за което се извиняваме, но съм сигурен, че имаме подкрепата, защото това е обект чакан, много желан и един от най-важните и приоритетни обекти за областта“, каза още Иванов. 

В ход е имунизацията на членовете на Секционните избирателни комисии в областта

Областният управител, представители на общините от област Ямбол, РИК Ямбол, РЗИ Ямбол, ОД МВР Ямбол и МБАЛ „Св. Пантелеймон“ обсъдиха  на работно заседание хода на имунизационния процес и ваксинирането против COVID 19, в контекста на организационно-техническата подготовка за предстоящите парламентарни избори.

На заседанието присъстваха Димитър Иванов – областен управител, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков, комисар Георги Кючюков – началник „Охранителна полиция“ ОД МВР, Екатерина Янева – председател РИК Ямбол, Донка Желева – гл.секретар РЗИ Ямбол и представители на общините Елхово, Стралджа, Болярово и „Тунджа“.

Във всички общини на областта консултациите за членове на СИК са проведени и са ясни предварителните списъци на членовете. До понеделник трябва да бъдат ваксинирани с първа доза желаещите да се имунизират членове на СИК. За целта партиите и общините трябва да предадат на РЗИ списъци с желаещите да се ваксинират. Членовете на СИК се ваксинират с ваксината на Файзер. Втората доза от ваксината ще бъде поставена 10 дни преди датата на изборния ден. До момента вече са имунизирани над 120 души. Ваксинацията за членове на СИК става в специализиран кабинет на РЗИ в Ямбол, в ЦСМП в Стралджа, Войника, Тенево, Скалица и Болярово, както и специален кабинет в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол. Кабинетът в ямболската болница ще работи всеки делничен ден от 14.00 до 20.00 часа, а в събота и неделя от 10.00 до 20.00 часа. За членовете на СИК, които са в централен район на община „Тунджа“/близките населени места до града/, имат възможност да се ваксинират в кабинета в МБАЛ „Св. Панталеймон“. С логистиката на община „Тунджа“, останалите желаещи да се ваксинират членове на СИК могат да го направят и в селата Скалица и Тенево. Членовете на СИК в Ямбол се ваксинират в кабинета в РЗИ Ямбол, както и останалите граждани. До момента изявилите желание членове на СИК за ваксинация са около 60% от всички общини.

„Логистиката в процеса на имунизиране на членовете на секционните комисии не е лесна, трябва да стане бързо и ще я направим“, изрази увереност областният управител Димитър Иванов.

Същевременно тече при засилен интерес и процесът на ваксиниране във фази от 1 до 5 и в зелените коридори. Местата, където може и се правят ваксинации са обявени. В процеса се включват и личните лекари. Вчера 29 лекари от доболничната помощ са получили ваксини за имунизация. Новата пратка с ваксини за област Ямбол се очаква на 1 март.  

До момента ваксинирани против COVID 19 са 400 лица с по две дози и 900 лица с една доза.

Димитър Иванов: Предстоят още много и важни проекти за Ямбол и областта, с които държавата се ангажира

След посещението на министър-председателя Бойко Борисов в област Ямбол, оглед на място на конкретните предстоящи проекти, които стартират, направиха областният управител Димитър Иванов, кметът на Ямбол Валентин Ревански, Димитър Николов и д-р Димитър Рунков.

На кръстовището на магазин „Практикер“ тече ремонтът на околовръстен път „Юг“, реализиран от Областно пътно управление. Освен в основния път, който ще изведе трафика извън града, държавата ще инвестира и в ново кръгово кръстовище на изхода на Ямбол. Министър-председателят Бойко Борисов пое този ангажимент към кмета на Ямбол и към гражданите.

Като продължение на добрата държавна политика към здравното осигуряване на хората в областта, дойде и новината, че след довършването на ремонта на Новата болница в Ямбол, държавата ще отпусне и средства за оборудване, медицинско и технологично, за новия болничен комплекс. Министър-председателят изрази очакване, че след като има избран изпълнител за довършване на болницата, ръководството ще се справи със сроковете и до края на годината Ямбол и гражданите на областта ще се лекуват в нова болница. Новината бе посрещната със задоволство от директора на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков, който коментира, че нова модерна сграда и нова модерна техника са категорична предпоставка за привличане и на нови кадри и отлично обслужване на пациентите.

От посещението на министър-председателя в Ямбол можем да отбележим още два много важни новини коментира областният управител Димитър Иванов: „Това на което държахме да стартираме и ще се случи още в началото на месец март  е основният ремонт на изключително натовареният и използван пътен участък между Елхово и Окоп, част от главен път I-7. Радостно е, че и проектът за лекоатлетическата писта на стадиона в областния град е готов и ще бъде финансиран от Министерство на младежта и спорта. Това са все ангажименти поети и изпълнявани от държавата“, каза още Иванов.

ЦИК назначи РИК-Ямбол

С решение № 2027-НС Централна Избирателна Комисия назначи Районна избирателна комисия в Тридесет и първи изборен район – Ямболски, за изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

Назначената Районна избирателна комисия в Тридесет и първи изборен район – Ямболски, в състав от 15 членове, както следва:

Председател – Екатерина Янева, зам.-председатели Лора Каламерова и Иван Кърцъков, секретар Мариана Гърдева-Виденова, Членове: Драгомир Димитров, Димитър Събев, Ани Канева, Емилия Марчева, Симеон Симеонов, Станимир Кескинов, Владимир Стоев, Владимир Димитров, Мима Атанасова, Силвия Атанасова, Нели Стоянова.

Районната избирателна комисия встъпва в правомощията си на 13 февруари 2021 г.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от обявяването му.

Областният управител съдейства кметовете на Кабиле, Дражево и Хаджи Димитрово за среща с ръководството на EVN

По повод зачестилите токови удари и прекъсване на електрозахранването в района на селата Кабиле, Дражево и Хаджи Димитрово, областният управител Димитър Иванов организира среща на кметовете на населените места с новият регионален мениджър на EVN в България Александър Сипек, Калина Трифонова и инж. Здравко Братоев.

И тримата кмета Георги Динев, Дяко Дяков и Тодор Тодоров описаха проблемните ситуации с токови удари и спиране на електрозахранването, които зачестиха от началото на новата година в населените места от община „Тунджа“. Това се случва за пръв път в такива размери през последните 7-8 години, подчертаха кметовете. Това не планирано спиране на електричеството води след себе си както проблем за битовите абонати, така и за малките бизнес производства в района. Особено проблемно бе в този период за протичащото онлайн обучение на учениците в тези три населени места.

След направените сигнали от страна на областния управител, инж. Братоев от EVN информира за извършената от него проверка, направени констатации и взети мерки. Действително от компанията са установили завишено изключване на тока е периода от началото на януари до 9 февруари. Установени са няколко проблема, които са довели до тези аварийни ситуации. Проблеми има в някой чужди технически съоръжения, като например депото за отпадъци, където има голямо събиране и прелет на птици. В периода е имало и редица ремонти на мрежата на ИСО, които също са довели до спиране на ел.захранването.

От 9 февруари няма вече аварийно спиране и токови удари поради въведената нова схема на захранване, информира инж. Братоев. Другото важно, което предприемат специалистите от EVN е в следващите 45-50 дни монтиране на птицепротектори около сметището, които ще спират навлизането на птици и прекъсване на ел.захранването в района.

Областният управител Димитър Иванов благодари за взетите мерки и за прекия диалог с кметовете на населените места от засегнатите райони.

Областният управител се срещна с новия регионален мениджър на EVN в България

Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов се срещна и разговаря с новия регионален мениджър на EVN в България Александър Сипек. На срещата взеха участие още членовете на Борда на директорите на компанията Калина Трифонова и инж. Здравко Братоев.

Областният управител още в началото изрази желанието и увереността си, че доброто сътрудничество между държавната институция и електроразпределителната компания и при новото ръководство ще продължи в полза на жителите на областта. В тази връзка Александър Сипек представи направените от EVN инвестиции в областта през 2020 година, които са в размер на 4,1 млн. инвестиции в инфраструктура, нова и обновена мрежа, в трафопоста и станции…

По време на разговора областният управител постави няколко основни въпроса и проблема пред новият регионален мениджър, които касаят областта. Димитър Иванов акцентира върху добрите взаимоотношения и комуникация, съответно бързо решаване на конкретни проблеми при поставяне на въпросите директно към висшия мениджмънт. Като отправи предложение за ефективна работа и на местните структури на компанията, с цел по бързо разрешаване на местни проблеми. За целта г-н Сипек поиска съдействието на областния управител за организиране на срещи с местната власт в областта за обговаряне на проблемите и възможното тяхно решение.

Двете страни разговаряха и за необходимото, приоритетно изграждане на трафопост за нуждите на новата болница в Ямбол. Димитър Иванов подчерта значимостта и важността на този проект за жителите на Ямбол и областта и получи готовност за съдействие и бързи действия от страна на EVN. Има готовност и за бързи съгласувателни процедури от страна на компанията относно проекта за Водния цикъл в Ямбол и Елхово, чието начало се очаква в началото на месец март.

От електроразпределителното дружество изразиха благодарност за съдействието от страна на областния управител и задоволство от реализацията в Ямбол на дуалното обучение, което дава и за тях като компания вече много добри резултати.

Няма регистрирани случаи на Инфлуенца по птиците на територията на област Ямбол

Заседание на Областна епизоотична комисия се проведе днес. Заседанието е свикано във връзка с възникнали случаи на Инфлуенца по птиците на територията на област Плевен. Със заповед на Българска агенция безопасност на храните се изисква засилване превантивните мерки във всички области относно предотвратяване  проникването на болестта Инфлуенца. Първите сигнали и превантивни мерки бяха  приети още през месец декември 2020г.

Към този момент на територията на област Ямбол няма регистрирани случаи на болестта, заяви д-р Добромир Димитров, директор на ОДБХ – Ямбол. Но трябва да бъде повишено вниманието на специалистите, поради очакването за влошаване на метеорологичните условия и по-активен прелет на диви птици и разпространяване на болестта.

Въведените от ОДБХ мерки в област Ямбол на повишена епизоотична готовност в хода на заседанието докладва д-р Николай Милковски:

  1. Забрана за отглеждането на домашни птици от всички видове на открито. Забрана за отглеждане на домашни водоплаващи заедно с други домашни птици.
  2. Органите на автомобилна администрация да засилят контрола на транспортни средства превозващи птици, като изискват ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване.
  3. Членове на ловни дружинки и служители на регионални дирекции по горите, при откриване на повишена смъртност при диви птици, трябва да информират ОДБХ.
  4. Забранява за провеждане на изложби и пазари за птици.
  5. При данни за повишена смъртност при домашни птици в личните стопанства да се информира ветеринарните служби.

        Заместник-председателят на комисията и заместник областен управител на област Ямбол, г-н Волен Дичев призова общините да заострят вниманието си за спазването на мерките в населените места. Той поиска след провеждането на Общински епизоотични комисии, кметовете на всички населени места по общини отново да бъдат информирани за предприетите мерки, за да могат да насочат вниманието си към стопаните на домашни птици. „Никой не знае, дали болестта ще достигне до нашата област, но ние сме длъжни да вземем всички превантивни мерки!“, коментира Дичев. 

        Към момента, на територията на област Ямбол има близо 700 000 птици /отглеждани във ферми – стокови кокошки носачки за яйца, родители на бройлери, патици, фазани, както и птици отглеждани в заден двор/.

Политическите партии и коалиции не се споразумяха за състава на РИК в Ямбол

Във връзка с произвеждане на избори за народни представители за Народно събрание на 04 април 2021г., съгласно разпоредбите на чл. 60, ал.1 и ал. 2 от Изборния кодекс, областният управител на област Ямбол свика и проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия – Ямбол.

Съгласно Изборния кодекс в консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

На днешните консултации участие взеха упълномощени представители на

ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“, Партия ДПС, Коалиция „Обединени патриоти“, Партия „Воля“, Коалиция „Демократична България – Обединение“.

         Районна избирателна комисия Ямбол съгласно решенията на ЦИК е 15 членна и се състои от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Партия ГЕРБ ще има 6 представители, съгласно Решение № 1966-НС от 28.01.2021г. на ЦИК. Предложението на ГЕРБ за председател на РИК-Ямбол е Екатерина Янева. Коалиция „БСП за България“ ще има 4 представители, тяхно е и предложението за секретар – Мариана Гърдева, Партия ДПС има две места в комисията, като предлага за заместник-председател – Лора Каламерова. Предложение за заместник-председател направиха и от НФСБ и ВМРО, това е Стоян Дойчев, а Партия АТАКА, предложи член на комисията. От Партия „Воля“ и Коалиция „Демократична България – Обединение“ предложиха по един член на комисията. Поради факта, че Коалиция „Обединени патриоти“ има право на едно място в РИК Ямбол, а направените в хода на консултациите предложения от представителите на различните партии са две, не бе постигнато общо споразумение за състава.

         Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс областният управител ще изпрати всички направени предложения в Централната избирателна комисия, която ще вземе решение и определи състава на РИК-Ямбол.

Областният управител с писмо до Инициативния комитет и кметовете и кметски наместници в Болярово

Областният управител на област Ямбол изпрати писма до Инициативния комитет за провеждане на местна гражданска инициатива град Болярово и кметовете и кметските наместници на селата Воден, Горска поляна, Иглика, Ситово, Крайново, Малко Шарково и Шарково във връзка с изясняване на факти и обстоятелства по отношение на проведена процедура по даване разрешение за проучване на подземни богатства на площ „Иглика“. Областният управител предприе крачката за директно обръщение към жителите на град Болярово и визираните села, с цел до хората да достигнат фактите такива каквито са. Тъй като до този момент сме свидетели на изопачаване на факти и обстоятелства от страна на общинската администрация.

Жителите на община Болярово трябва да знаят, че Разрешението за търсене и проучване на площ „Иглика“ е издадено на 10 март 2014г.

На 19 март 2014 г. кметът на община Болярово Христо Христов е уведомен писмено с писмо, съгласно чл.41, ал.1, от Закона за подземните богатства, за издаденото разрешение и е получил разрешението.

Знаело е и Правителството на БСП и партньори какво съгласуват и гласуват.

ЗА решението в Министерски съвет е гласувал и тогавашният министър на външните работи, сега народен представител от ямболски регион Кристиан Вигенин.

Освен това – кметът Христо Христов е имал двуседмичен законоустановен срок за обжалване на административния акт. Тогава кметът на община Болярово не е направил нищо. Не е казал, че това е нещо опасно. Не е подал жалба срещу решението. Не е информирал жителите на общината за процедурата по търсене и проучване на подземни богатства.

За това днес буди недоумение, това че тези факти са забравени, именно от лицата участвали в процедурата и запознати с нея.

Целта на областния управител е, както изясняване на фактите по темата, така и да успокои хората в населените места. Затова и цитира категоричното становище на министъра на енергетиката Теменужка Петкова: това което компанията може само, е да извършва проучване, но не и добив. Ако някога се стигне до откритие на находище, то задължително ще бъде направено първо оценка върху въздействието на околната среда.

Това, което ясно и категорично заявява областният управител на жителите на Болярово и засегнатите села, е че в Областна администрация няма към момента започната процедура за одобряване на устройствени планове, както и че при стартиране на каквато и да е процедура, тя ще бъде в полза на населените места и хората в региона.

Припомняме, че проучването на територията на землищата на селата Лалково, Голям дервент и Вълча поляна в община Елхово приключи без напрежение и опити за политически манипулации на местното население.

Областният управител изразява надеждата си, че кметовете и кметските наместници, както и Инициативния комитет ще запознаят населението на община Болярово с истинските факти по темата.